3. Jula 2020.

Fudbalska utakmica plavuša i crnki u Čačku, nagrada – zlatna metla

Big Portal

Tradicionalni, neobični ženski derbi na terene FK “Jedinstvo” privukao je meštane nekoliko sela, svako je imao svoje favorite, a hrabre žene sa loptom na travi borile su se kao lavice.

“Mogu reći da crnke igraju grublje, više se guraju, ali i mi smo borbene. Ne damo se. Pored tog takmičarskog duha, koji definitivno postoji, najvažnije je lepo međusobno druženje i propagiranje zdravog načina života. Kad možemo mi ovoliko da trčimo, onda mogu svi, naročito deca”, rekla je za RINU Danica Radojević koja je branila sportsku čast plavuša.

Ideja o ovom nesvakidašnjem derbiju potekla je 2016. godine. U Gornjoj Gorevnici većina mališana trenira fudbal, pa su se mame odvažile da zaigraju protiv svoje dece. Vremenom prijavilo ih se toliko da su morale biti na neki način podeljene u timove i počele su da se takmiče između sebe.

“Rasporedili smo ih u dva tabora, crne mame i plave mame. Iz godine u godinu ovaj ženski derbi u našem selu postaje sve popularniji, pa je sve više prijavljenih dama. Sada imamo učesnice i iz okolnih sela, a stigle su i profesionalne fudbalerke. Sve se one privatno jako dobro druže, ali svoje prijateljstvo na ovom derbiju ostave iza igrališta, na terenu su ljute protivnice”, izjavio je Ivan Glišić, predsednik FK “Jedinstvo” i inicijator ovog događaja.

Na tribinama muževi, deca i svekrve. Svako navija za mamu iz svoje porodice. Često se moglo čuti i ono čuveno “ua sudija”, ali ipak borba je bila fer, a fudbalerke visprene i spremne za mnogo trčanja i golova.

“Nije lako suditi ženama. Glava je u torbi”, rekao je kroz osmeh sudija Milun Jovanović i otrčao da razdvoji gurku na terenu. Kakav derbi, takva je i nagrada – jedinstvena. Pobednice utakmice u selu kraj Čačka umesto pehara na kraju čeka metla, ali ne bilo kakva već zlatna na koju se upisuje ime pobedničke ekipe.

Ove godine ona je otišla u ruke mama koje prilikom farbanja ne koriste blanš. Crnke su bile bolje.

“Dale smo sve od sebe i nismo se manekenisale. Fudbal je u našem selu najpopularniji sport i iako smo mame, volimo žestoko da odigramo meč”, pručila je Ivana Glišić, kapiten ekipe crnih mama.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare