Fudbalska utakmica plavuša i crnki u Čačku, nagrada - zlatna metla - BIGportal.ba
Ex Yu

Fudbalska utakmica plavuša i crnki u Čačku, nagrada – zlatna metla

Plavuše i crnke, često čujemo pitanja koje su lepše ili privlačnije. Međutim, u selu Gornja Gorevnica kod Čačka ovakva klasifikacija odavno je izašla iz mode, a plave i crne dame umesto kod manikira i frizera sada se sreću, ni manje ni više nego na – fudbalskom terenu.

Tradicionalni, neobični ženski derbi na terene FK “Jedinstvo” privukao je meštane nekoliko sela, svako je imao svoje favorite, a hrabre žene sa loptom na travi borile su se kao lavice.

“Mogu reći da crnke igraju grublje, više se guraju, ali i mi smo borbene. Ne damo se. Pored tog takmičarskog duha, koji definitivno postoji, najvažnije je lepo međusobno druženje i propagiranje zdravog načina života. Kad možemo mi ovoliko da trčimo, onda mogu svi, naročito deca”, rekla je za RINU Danica Radojević koja je branila sportsku čast plavuša.

Ideja o ovom nesvakidašnjem derbiju potekla je 2016. godine. U Gornjoj Gorevnici većina mališana trenira fudbal, pa su se mame odvažile da zaigraju protiv svoje dece. Vremenom prijavilo ih se toliko da su morale biti na neki način podeljene u timove i počele su da se takmiče između sebe.

“Rasporedili smo ih u dva tabora, crne mame i plave mame. Iz godine u godinu ovaj ženski derbi u našem selu postaje sve popularniji, pa je sve više prijavljenih dama. Sada imamo učesnice i iz okolnih sela, a stigle su i profesionalne fudbalerke. Sve se one privatno jako dobro druže, ali svoje prijateljstvo na ovom derbiju ostave iza igrališta, na terenu su ljute protivnice”, izjavio je Ivan Glišić, predsednik FK “Jedinstvo” i inicijator ovog događaja.

Na tribinama muževi, deca i svekrve. Svako navija za mamu iz svoje porodice. Često se moglo čuti i ono čuveno “ua sudija”, ali ipak borba je bila fer, a fudbalerke visprene i spremne za mnogo trčanja i golova.

“Nije lako suditi ženama. Glava je u torbi”, rekao je kroz osmeh sudija Milun Jovanović i otrčao da razdvoji gurku na terenu. Kakav derbi, takva je i nagrada – jedinstvena. Pobednice utakmice u selu kraj Čačka umesto pehara na kraju čeka metla, ali ne bilo kakva već zlatna na koju se upisuje ime pobedničke ekipe.

Ove godine ona je otišla u ruke mama koje prilikom farbanja ne koriste blanš. Crnke su bile bolje.

“Dale smo sve od sebe i nismo se manekenisale. Fudbal je u našem selu najpopularniji sport i iako smo mame, volimo žestoko da odigramo meč”, pručila je Ivana Glišić, kapiten ekipe crnih mama.

B92

Danas objavljeno

Jović ne žali para za Sofiju

V.R.

Emina nije žalila para! Napravila sinu Jamanu rođendansko slavlje za pamćenje

V.R.

Maja Berović zbog “Intima” postala milionerka za 24 sata

V.R.

Ostavite komentar