"Fudbaleri jedu tablete kao da su bombone" - BIGportal.ba
Fudbal Sport

“Fudbaleri jedu tablete kao da su bombone”

Problem lijekova protiv bolova u (njemačkom) fudbalu

Nije ovo prvi put da se poteže pitanje korištenja, pa i ovisnosti koja se tokom godina javlja od lijekova protiv bolova u profesionalnom sportu.

Temu lijekova protiv bolova u njemačkom fudbalu obrađuje i dokumentarac emitovan na ARD-u.

Uzimanje lijekova protiv bolova nije zabranjeno jer se oni ne nalaze na listi zabranjenih supstanci Svjetske antidoping agencije (WADA). Ipak, biohemičar antidoping labaratorije u Kelnu, Hans Geyer smatra da bi barem neki od njih morali biti na WADA-inoj listi.

“Lijekovi protiv bolova pospješuju performanse i predstavljaju opasnot po zdravlje. Moje mišljenje je da se to kosi sa etikom sporta, ako ne možete igrati bez lijekova protiv bolova”, rekao je Geyer.

Neven Subotić, nekadašnji reprezentativac Srbije i prvotimac Borussije Dortmund, danas igrač Union Berlina, se također pojavio u dokumentarcu i iznio svoje mišljenje.

Istakao je iskusni štoper da klubovi igračima ne daju gotovo nikakve informacije po pitanju lijekova protiv boloba: “Oni su pod pritiskom da što prije ospodobe igrače. To je postala sistematska praksa”.

“Ono što sam vidio u proteklih 14 godina jeste da igrači jedu ibuprofene kao da su bombone”, rekao je Subotić.

Pretjerana upotreba lijekova protiv bolova ustaljena je praksa i u nižim rangovima njemačkog fudbala.

“Recite mi devet puta da uzimam previše lijekova i da moram prestati i ja vam devet puta neću poslušati”, priznao je Jonas Hummes, brat puno poznatijeg Matsa i prvotimac trećeligaša Unterachinga.

Nekadašnji napadač HSV-a, Mainza, Freiburga i Fortune, Dani Schahin također ima iskustva sa pomentim lijekovima. On je otkrio da posljednje tri ili četiri godine svoje karijere nije bio u stanju igrati bez lijekova protiv bolova.

Sportsport.ba

Danas objavljeno

Đoković u Beogradu: Sprema se za Serbia Open

Vanja A

Rendžersu novi trijumf u Old Firmu, ovog puta u FA kupu

Vanja A

Federer će igrati Rolan Garos! Na teren se vraća u Ženevi

Vanja A

Ostavite komentar