"Fudbal ne može bez navijača – Nijemci će uskoro pokazati pravo lice" - BIGportal.ba
Fudbal Sport

“Fudbal ne može bez navijača – Nijemci će uskoro pokazati pravo lice”

Bivši reprezentativac Srbije Neven Subotić pre nekoliko godina “odrekao” se novca i uobičajenog fudbalskog života.

Zato njemu nije preterano teško pala velika promena nastala pandemijom koronavirusa.

Stoga je fudbaler Union Berlina bio idealan sagovornik da prokomentariše novonastalu situaciju, pre svega u društvu.

“Uprkos ozbiljnoj zdravstvenoj, društvenoj i ekonomskoj krizi kroz koju prolazimo, ja sam u prilično komotnoj situaciji. Ne spadam u rizičnu grupu, ne brinem o finansijskim gubicima i imam pun frižider. Za razliku od miliona drugih Nemaca”, rekao je Subotić za “Dojče Vele”.

Prema njegovom mišljenju, sistem u Bundesligi je takav da nije predviđen da se igra bez prisustva publike, što će Nemci uskoro uvideti.

“Nemam problem s motivacijom i mogu da igram bez navijača. Ali bojim se da ćemo uskoro uvideti da fudbal ne može da živi bez njih na tribinama. Moj je strah da će sada biti samo kozmetičkih, trenutnih prilagođavanja i promena i da će se ubrzo sve nastaviti po starom”.

“Tržište fudbalera je izmaklo kontroli. Verujem ipak da ćemo se za dve ili tri godine vratiti na nivo pre pandemije i da će se fudbaleri opet prodavati za stotine miliona. U fudbalu se pre i iznad svega juri profit, a to mi se nikako ne sviđa”, 
dodao je Subotić.

On smatra da bi ova kriza trebalo da ujedini svet, ali je sumnjičav da će se to zaista desiti.

“Videćemo kada prvi klub ode na doboš, ko će se i da li će se neko javiti da mu pruži ruku. Tako je i sa kompanijama. Nadam se da će ovo ujediniti svet. On je postao manji nego pre 100 godina i sada je važno popraviti životne uslove svuda. Virus nam je pokazao da ima još mnogo da se radi na prevenciji i organizaciji. Ne može se uvek računati na čistu sreću. Ako svi budu gledali samo sebe, to će značajno uticati na saradnju i solidarnost”.

Srpski fudbaler se odavno odrekao velikog novca, splavova, automobila i raskalašnog života.

“Mislim da je vreme da se sve naše vrednosti revalorizuju. Sada je glavno pitanje da li sam spreman da pomognem nekom iako mi je teško. Moramo definisati gde solidarnost počinje u ovom kontekstu, a gde se završava. Nemački fudbal će pokazati uskoro svoje pravo lice, videćemo koje”, zaključio je Subotić.

Danas objavljeno

Hitan sastanak zbog Solskjera: “Smiješi” mu se otkaz

Vanja A

Radonjić: Kalinić pod znakom pitanja

Vanja A

Đoković predvodi Srbiju

Vanja A

Ostavite komentar