9. Decembra 2022.

FTC želi da blokira Microsoftovo preuzimanje Activision Blizzarda

Big Portal

Agencija tvrdi da Microsoft ima tradiciju uskraćivanja proizvoda svojim konkurentima, kao i pristupa sadržaju koji je preuzeo kupovinom. Dok s druge strane Microsoft tvrdi da će ova akvizicija povećati konkurenciju na tržištu.

“Microsoft je već pokazao da može i hoće da uskrati sadržaj svojim konkurentima na gejming tržištu”, rekla je Holi Vedova, direktorka FTC-ovog odeljenja za tržišnu konkurenciju. “Danas nastojimo da sprečimo Microsoft u preuzimanju kontrole nad vodećim nezavisnim studiom za igre i njegovom korišćenju za nanošenje štete konkurenciji na više dinamičnih i brzo rastućih tržišta igara”.

FTC nas podseća da je Microsoft, kada je preuzeo ZeniMax (vlasnika Bethesda Softworksa), uverio evropske antimonopolske agencije da neće uskratiti igre sa konkurentskih platformi konzola. Ipak, nakon izvesnog vremena, nakon što je posao sklopljen, igre Starfield i Redfall postale su Microsoftove ekskluzive, prenosi PCChip.

S obzirom na to da vodeći nezavisni izdavač igara, Activision Blizzard trenutno nudi svoje naslove na svim platformama, uključujući Microsoft Xbox i Windows, Sony PlayStation i Nintendo Switch, postoji razlog za zabrinutost da bi se to moglo promeniti. Osim toga, Activision ima neke od najigranijih svetskih naslova — uključujući Call of Duty, World of Warcraft, Diablo i Overwatch — u svojoj kuhinji, pa ako Microsoft odluči da našteti svojim rivalima blokirajući im pristup tim igrama, to bi moglo negativno uticati na stotine miliona igrača širom sveta.

FTC nije prva agencija ili organizacija koja za cilj ima da blokira Microsoftov predlog preuzimanja Activisiona u rekordnom sporazumu od 68,7 milijardi dolara, što bi moglo postati najveća transakcija u industrije igara ikada i jedan od najvećih poslova u istoriji industrije visoke tehnologije. Brojna antimonopolska tela detaljno razmatraju predloženu ponudu. Mnoge kompanije, uključujući najvećeg Microsoftovog konkurenta Sony, tvrdile su da će Microsoft popularne naslove iz Activision Blizzarda načiniti ekskluzivnim za svoje konzole i platformu za igranje u oblaku.

Sam Microsoft poriče bilo kakve planove o zlouporabi i tvrdi da će ugovor proširiti konkurenciju i stvoriti više prilika za igrače i programere.

“I dalje verujemo da će naš dogovor o kupovini Activision Blizzarda proširiti konkurenciju i stvoriti više prilika za igrače i programere igara”, rekao je Bred Smit, predsednik Microsofta. “Od prvog dana posvećeni smo rešavanju problema tržišne konkurencije, uključujući nuđenje predloženih koncesija FTC-u ranije ove nedelje”.

Ovo nije prvi put da FTC tuži kako bi blokirao veliki posao preuzimanja. U decembru 2021. godine FTC je podneo žalbu kako bi blokirao spajanje Nvidije i Arma, navodeći zabrinutost da će Nvidia, kada preuzme kontrolu nad Armom, uskratiti određene tehnologije konkurentima kako bi stekla prednost nad njima. Nvidia je odustala od predloga u februaru 2022, navodeći značajne regulatorne izazove.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare