FT: Kako Trampova administracija sistemski "ubija" Albaniju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

FT: Kako Trampova administracija sistemski “ubija” Albaniju

Albanija se nalazi u konstitucionalnoj krizi koja traje od februara, a koja je u velikoj meri izazvana Trampovom administracijom, piše Fajnenšel tajms.

Albanija se nalazi u konstitucionalnoj krizi koja traje od februara, a koja je u velikoj meri izazvana Trampovom administracijom, piše Fajnenšel tajms.

U poslednje dve godine mnogo je pisano o slabljenju demokratije širom sveta i pojavi onoga što se naziva “demokratska recesija”. Rusko uplitanje, kineski ekspanzionizam, evropska stagnacija i okretanje Sjedinjenih Država od liberalnog svetskog poretka, na čije stvaranje su uticale, faktori su koji mogu da objasne ovaj trend.

Ali postoji još jedan posebno suptilan, jednako opasan i previđen faktor koji doprinosi nestabilnosti i povlačenju demokratije. Taj faktor je zbunjenost – konkretno, konfuzija oko diplomatije Trampove administracije. Kao primer navodi se Albanija. Nedavno uplitanje američkog Stejt departmenta u lokalne izbore pretvorilo je manji politički nered u zapaljivu situaciju bez jasnog izlaza, piše Agim Nešo, albansko-američki analitičar za “Forin polisi”, a prenosi “Blic”.

Kako je rekao, Albanija se nalazi u konstitucionalnoj krizi koja traje od februara.

Niz curenja informacija objavljenih u nemačkom listu “Bild” otkrio je sistematsko kupovanje glasova i nameštanje izbora od strane vladajuće socijalističke partije premijera Edija Rame na parlamentarnim izborima 2017. godine. Opoziciona koalicija Demokratske stranke i Socijalističkog pokreta za integraciju, protestujući protiv raširene korupcije u Raminoj vladi i dovodeći u pitanje legitimnost parlamentarnih izbora, podnela je ostavke na svoja parlamentarna mesta, obećavajući bojkot političkog procesa dok se Rama ne povuče.

Suočavajući se sa sve većim protestima i pritiskom javnosti, albanski predsednik Iljir Meta otkazao je lokalne izbore u zemlji koji su bili zakazani za 30. jun, pa ih je odložio za oktobar. U međuvremenu je pozvao i vladu i opoziciju da pregovaraju o rešenju krize. Međutim, vlada pod vođstvom Rame jednostrano je insistirala na izborima uprkos bojkotu, orkestrirajući ono što su mnogi Albanci ismejali kao “izbore bez izbora” u komunističkom stilu. Vladajući socijalisti bili su jedini kandidati u 35 od 61 okruga.

Socijalisti su pokrenuli i postupak za smenu predsednika pod izgovorom da je postupao protivustavno da bi otkazao glasanje. Sve u svemu, ove radnje prete da pretvore zemlju u jednopartijsku državu u kojoj sve institucije vlasti – sve kancelarije gradonačelnika i lokalna veća, parlament, veće ministara, državno tužilaštvo, predsedništvo i sudovi – kontroliše jedna stranka, a izabrani predstavnici više od 45 odsto zemlje, koju predstavlja opozicija, protestuju na ulicama.

Metju Palmer, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, ušao je u ovu već napetu predizbornu situaciju na način na koji je uspeo da pogorša stvari.

Bila su dva aspekta Palmerove intervencije: prvo – on je proglasio opoziciju odgovornom za bilo kakvo nasilje na protestima; i drugo – validiranje jednopartijskih izbora 30. juna. Iako je prva poruka razumljiva, druga je u suprotnosti sa svim demokratskim principima.

“Palmer je zbunjujuće tvrdio da bi prvo trebalo da se održe izbori (čak i na račun stvaranja jednopartijske države bez provera i ravnoteže), nakon čega bi sledio izbor za novi ustavni sud, koji bi potom odlučio o valjanosti glasanja. (U ovom trenutku, opozicija nikada ne bi prihvatila legitimnost ustavnog suda ako ne igra ulogu u njegovom izboru.) On je takođe implicitno sugerisao da će Sjedinjene Države prekinuti veze sa bilo kojom strankom čije pristalice učestvuju u nasilju, i nije priznao žalbe opozicije da su nepravedno marginalizovane u izbornom procesu”, navodi Nešo.

Osnovna pretpostavka upravljanja je da institucije treba da funkcionišu ispravno – bilo da se radi o izborima ili sudovima – i da ih treba posmatrati kao legitimne. Palmer je predložio da Albanci ignorišu ovaj princip, bez shvatanja da to ima opasne posledice.

“Do izbora 30. juna, Albanija je bila demokratija bez funkcionalnih institucija koje se bore za pravednost svojih izbora; od 1. jula, zahvaljujući opasnom putu koji je preuzela Ramina koalicija i pogrešna intervencija Palmera, zemlja danas nije ni demokratija ni republika”, kaže Nešo.

Albanski birači su na kraju ignorisali kampanju socijalističke vlade i Palmerov pokušaj intervencije tako što su se tiho uzdržali od izbora. Rezultat je bio istorijski nizak odziv od oko 20 odsto na izborima. U svojoj žestokoj analizi izbora, međunarodna posmatračka misija OEBS zaključila je da su oni održani “sa malim poštovanjem interesa biračkog tela”.

“Sve ovo postavlja ozbiljna pitanja Stejt departmentu, koji i dalje zagovara da Albanci prihvate legitimitet ovih izbora. Na osnovu čega Sjedinjene Države osporavaju zahteve opozicije za pravednošću jer ne može da veruje izbornom procesu? Zašto ne slediti put kompromisa koji nudi vlastiti legitimno izabrani predsednik Albanije? Ne postoji jasna rezolucija o pristupu koji su Palmer i njegovi saradnici iz Stejt Departmenta sprovodili. Postoje i šira pitanja koja se otvaraju ovom aferom: ko vodi računa u Stejt Departmentu, dok se državni sekretar Majk Pompeo fokusira na ključna žarišta i inicijative za spoljnu politiku? Ko predvodi američke birokrate koji igraju tako važnu ulogu u održavanju stabilnosti krhkih zemalja i regiona širom sveta i sa kojim principima? Čini se jasnim da nedostatak pozicija na višem nivou u Stejt departmentu uzima svoj danak”, navodi on.

Nešo zaključuje da Palmerova diplomatija ne odražava navodnu doktrinu Trampove administracije o poštovanju nacionalnog saomopredeljenja (počevši sa Amerikom na prvom mestu), niti da odražava principe liberalnog poretka koje su sprovodili drugi američki predsednici od Džordža Buša starijeg.

“Danas, Albanci, jedan od najviše proamerički nastrojenih naroda u svetu, počinju da dovode u pitanje namere i kompetencije svog strateškog partnera”, zaključuje on.

Izvor: Blic

Danas objavljeno

Stogodišnjak, bivši čuvar logora, osuđen na pet godina zatvora

M.

Vučić razgovarao sa ambasadorom SAD-a Hilom

M.

Mladić u Požegi skinuo srpsku zastavu

M.

Ostavite komentar