FSB tvrdi: IT kompanije pomažu teroristima - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

FSB tvrdi: IT kompanije pomažu teroristima

To što vodeće svetske IT kompanije ne žele da sarađuju sa specijalnim službama u sferi borbe protiv terorizma u sajber-prostoru predstavlja veliki problem koji ide naruku teroristima, izjavio je direktor Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije Aleksandar Bortnjikov.

Kako je pojasnio Bortnjikov, osnovni instrument komunikacije i dalje su internet mesindžeri koji su kriptovani, što i predstavlja problem za specijalne službe.

“Sposobnost hakera, koji rade za teroriste, da svoje sajber – napade maskiraju i predstave ih kao napade određene zemlje može da dovede do realnih političkih i vojnih konflikata”, upozorio je on.

Bortnjikov je ukazao i na to da je u porastu pretnja od korišćenja novih bežičnih tehnologija prilikom sprovođenja terorističkih napada, koje ne zavise od mobilnih operatera ili veze sa internetom.

Između ostalog, spomenuo je veštačku inteligenciju koja je široko dostupna svima, pa i teroristima, koji bi mogli tu tehnologiju da koriste prilikom sprovođenja terorističkih napada, prenosi Sputnjik.

Kada je reč o Rusiji, Bortnjikov je rekao da su bezbednosne službe blokirale oko 8.000 sajtova čiji je sadržaj bio sačinjen od terorističke propagande.

Pored toga, FSB je sprečila 39 terorističkih napada samo u 2019. godini na teritoriji Ruske Federacije, dok je 32 terorista likvidirano.

Izvor: Sputnik

Danas objavljeno

Kompanije iz EU podnijele su zvaničnu žalbu protiv Microsoft OneDrive Windows integracije

V.R.

Meta odlaže enkripciju za Facebook i Instagram

V.R.

Ugrađeno prvo 3D štampano oko

V.R.

Ostavite komentar