Fronteks sve bliži srpskoj granici - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Fronteks sve bliži srpskoj granici

Mandat Fronteksa počeo na grčko-albanskoj granici, a uskoro će i na ostalim granicama Zapadnog Balkana, izjavio izvršni direktor te agencije Fabris Lageri.

Lageri je juče prisustvovao na svečanosti u Tirani povodom današnjeg početka posmatračke misije Fronteks (Evropske agencije za graničnu bezbednost) duž cele granične linije između Albanije i Grčke.

On je u intervjuu za tiransku televiziju Top Čanel istakao da postoji dugogodišnja saradnja Evropske unije i Albanije, kao i da od 2016. godine Fronteks ima mogućnost da proširuje svoje aktivnosti i u zemljama koje nisu članice Unije.

“Proširenje naše operacije i u Albaniji predstavlja politička odluka Evropske unije. Uskoro ćemo imati slične granične kontrole i u drugim zemljama na Zapadnom Balkanu, ali Albanija je prva u regionu“, naglasio je Lageri.

Kako je kazao, misija Fronteks na grčko-albanskoj granici biće operativni akter koji će pomagati albanskoj graničnoj policiji putem posmatranja i kontrole, dodavši da su oni fokusirani na ilegalnu trgovinu ljudima, ilegalnih prelaza, ilegalne imigracije, uključujući i sve kriminalne aktivnosti koje mogu da se otkriju na granici, što je u saglasnosti s mandatom misije.

“Cilj je bolji monitoring ilegalne imigracije koja kreće iz Grčke ka severnim delovima Albanije. Takođe postoje aktivnosti poput prekogranične nedozvoljene trgovine. Želimo da pomognemo albanskim snagama zaduženim za sprovođenje zakona i pograničnim vlastima”, kaže izvršni direktor Fronteksa.

Lageri je dodao da Fronteks na albansko-grčkoj granici počinje misiju sa 50 graničnih oficira koji dolaze iz 12 zemalja-članica EU, koji raspolažu s tehničkom opremom i patrolnim vozilima. Prema njegovim rečima, ukoliko postoji potreba, broj pripadnika misije će biti povećan.

Danas objavljeno

Pretresi u više gradova zbog slučaja “Memić”, navodno i u kući Alise Mutap

M.

Željeli su da nas natjeraju da napustimo sastanak

M.

BiH i dalje nije na EU listi sigurnih zemalja

M.

Ostavite komentar