Fronteks pod lupom: Šta su radili sa migrantima? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Fronteks pod lupom: Šta su radili sa migrantima?

Nadzorni organ EU OLAF pokrenuo je istragu o evropskoj agenciji za pograničnu i obalsku stražu Fronteks zbog postupanja sa migrantima.

U osnovi su optužbe za uznemiravanje, neprimereno ponašanje i odbijanje migranata.

Istražitelji OLAF-a počeli su da ispituju članove Fronteksa još početkom decembra, a povodom optužbi o uznemiravanju i nedoličnom ponašanju koji su doveli do toga da su neki zvaničnici, uključujući i one na veoma visokom nivou, napustili agenciju poslednjih meseci, piše briselski Politiko.

Međutim, istraga takođe uključuje i navode o odbijanju, odnosno nezakonitim operacijama čiji je cilj bio sprečavanje migranata da dodju do obala EU.

Vest o istrazi potvrdili su i Olaf i Fronteks, ali nisu otkrivali detalje. U Olaf-u su samo nave;li da to što je istraga u toku ne znači da je do neregularnosti i došlo.

U oktobru prošle godine nekoliko medija, uključujući i nemački Špigel objavili su da je Fronteks uključen u neke nedozvoljene operacije u vodama izmedju Grčke i Turske, kao i da su migranti prisiljeni da napuste vode EU.

Ti navodi uticali su na to da komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson pozove vanredni sastanak upravnog odbora Fronteksa, kao i da zatraži od ombudsma EU da pokrene istragu.

Izvršni direktor Fronteksa Fabris Ledjeri prošlog meseca je u Evropskom parlamentu negirao navode, navodeći da nema dokaza da su službenici Fronteksa učestvovali u takvim aktivnostima i optužio Špigel da ne govori istinu.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Pojačane kontrole ugostiteljskih objekata u Srpskoj

M.

Ruske vakcine sutra stižu u Banjaluku

M.

Patrijarh Porfirije danas u poseti manastiru Jasenovac; održana liturgija

M.

Ostavite komentar