Fronteks i albanska policija otkrili 400 migranata na granici - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Fronteks i albanska policija otkrili 400 migranata na granici

Albanska granična policija zajedno sa pripadnicima misije Fronteks na grčko-albanskoj granici za tri nedelje su otkrili oko 400 migranta.

Albanska granična policija zajedno sa pripadnicima misije Fronteks na grčko-albanskoj granici za tri nedelje su otkrili oko 400 migranta.

Migranti su otkriveni u zelenom pojasu na toj graničnoj liniji, prenosi portal a1on

Od ukupno 400, njih 253 migranata dobrovljno se vratilo nazad u Grčku, dok ostali nakon izvršenih provera i davanja izjava u albanskoj Upravi za granicu i migracije transportovani u Centar za azil Babru, nadomak Tirane.

Direktor albanskog Odeljenja za granicu i migracije Eduard Merkaj je izjavio da je misija Fronteks već pokazala prve rezultate, koja je počela sa svojim aktivnosti na grčko-albanskoj granici 22. maja.

“Većina ovih migranata, koji apliciraju za azil, čine zloupotrebe, jer pokušavaju da pobegnu. To najčešće rade kako bi otišli u Crnu Goru, a u poslednje vreme i ka Kosovu“, izjavio je Merkaj.

On kaže da se glavne tačke iz sporazuma između albanske policije i Fronteksa realizuju veoma dobro i najavio da će svoje oficire uputiti i neki od suseda.

“Kolege iz Crne Gore, Makedonije i na Kosovu čekaju da vide pozitivne korake što će ova operacija preuzeti u smeru smanjenja nelegalne migracije. Oni takođe mogu da pošalju svoje oficire, koji će biti u statusu posmatrača”, istakao je Merkaj za tiransku televiziju “Ora njuz”.

Nedavno albanski ministar unutrašnjih poslova Sander Leši je izjavio da je broj migranata u 2018. godini za šest puta povećan u odnosu na 2017. godinu, kao i da se takva pojava ponavlja i ove godine.

Prošle godine je zabeležan rekordan broj migranata koji su zatražili azil u Albaniji odnosno čak 4. 095 uglavom Sirijci, u odnosu na 2017. kada je taj broj iznosio samo 307.

Zatvaranje balkanske rute koja je prolazila kroz Severnu Makedonij, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku je povečala broj migranata koji prolaze kroz Albaniju.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Obijena parohijska kuća kod Stare crkve u Mostaru

M.

Nova naredba gradonačelnika: Premještaju se kontejneri koji smetaju pješacima u centru grada

D

, prevareni smo sa pričom o Kovaksu

M.

Ostavite komentar