26. Oktobra 2019.

Francuzi uvode nova pravila za električne trotinete, kazne i do 1.500 evra

Big Portal

Od subote 26. oktobra, vozači električnih trotineta u toj zemlji moraće da imaju najmanje 12 godina i neće moći da voze trotoarom, a do jula naredne godine biće ograničena i brzina, odnosno neće moći da prelazi 25 kilometara na sat, prenosi BBC.

Francuski ministar saobraćaja Žan Baptist Džebari neveo je u saopštenju da je cilj novih pravila da se podstakne odgovornija upotreba dvotočkaša i da se vrati spokoj pešacima, pre svega onim najranjivijim – starima, deci i osobama sa invaliditetom.

Nova pravila podrazumevaju da će vožnja pločnikom biti dozvoljena samo u određenim oblastima, da samo jedna osoba može da vozi trotinet, da nije dozvoljena upotreba mobilnih telefona ili slušalica prilikom vožnje.

Ako se trotinet vozi na prometnim saobraćajnicama, vozač će morati da nosi zaštitnu kacigu i vidljivu odeću. Svako kršenje pravila za sobom povlači kaznu od 135 do 1.500 evra.

Iako su električni trotineti sve popularniji u Francuskoj zbog praktičnosti, ali i zbog ekološke funkcije, dosta incidenata se događa – poslednji se dogodio prošle nedelje u Bordou kada je jedan mladić poginuo a devojka povređena nakon sudara trotineta na kome su bili i automobila.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare