Francusku krizne mjere koštale 450 milijardi evra - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Francusku krizne mjere koštale 450 milijardi evra

Mjere francuske vlade za podršku privredi tokom krize korona virusa koštale su 450 milijardi evra, što je ekvivalent 20% bruto domaćeg proizvoda, rekao je u ponedjeljak ministar finansija ove zemlje Bruno Le Mer.

Od sredine marta, vlada provodi paket mjera uključujući državne subvencije za plate radnika, zajmove sa državnom garancijom, odgodu plaćanja poreza i pomoć malim preduzećima.

“Ako uzmemo sve što je učinjeno kroz budžet i sve što je učinjeno da se podrži solventnost preduzeća, to je 450 milijardi evra odnosno 20 odsto bogatstva nacije”, kazao je Le Mer, prenijela je agencija Reuters.

Dodao je da su zajmovi sa državnom garancijom za koje je utvrđen ukupni limit od 300 milijardi evra, imali direktan uticaj na budžet samo u slučaju da je dužnik bankrotirao a garancija morala biti korištena.

Do sada je vlada predvidjela 110 milijardi evra direktne krizne podrške ekonomiji, ali bi taj iznos trebao biti ažuriran prijedlogom zakona za reviziju budžeta za 2020. godinu 10. juna.

Među najskupljim mjerama su državne subvencije za radnike, za koje je Le Mer najavio da će biti manje izdašne od juna.

Država je tokom krize nadoknađivala kompanijama 70 odsto bruto plata isplaćenih zaposlenicima koji su bili na odsustvu, ali Le Mer je rekao da će se iznos plaćen kompanijama postepeno smanjivati.

Sektori koji su posebno pogođeni moći će koristiti posebne planove podrške. Vlada je već pripremila jedan takav za turističku industriju.

Plan za proizvođače automobila trebalo bi da bude objavljen u utorak, a onaj za avioindustriju očekuje se prije revidiranog prijedloga budžeta u junu.

Le Mer je rekao i da će predsjednik Emanuel Makron najaviti “snažne mjere” za proizvođače automobila koje će povećati potražnju, ali zbog kojih će oni, u zamjenu, morati dio proizvodnje premjestiti u Francusku.

(Biznisinfo.ba)

Danas objavljeno

Kina osuđena za genocid

M.

Lavrov doputovao u Ženevu, danas se sastaje s Blinkenom

M.

Stoltenberg: NATO jedinstven pred moguću agresiju na Ukrajinu

M.

Ostavite komentar