Francuski ljekar liječi pacijente i u 98. godini - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Francuski ljekar liječi pacijente i u 98. godini

Kada je francuski ljekar Kriistijan Šenaj primio prvog pacijenta 1951. godine, penicilin je bio najmoderniji lijek.

Sada ima 98 i još uvek dva dana nedeljno u svojoj ordinaciji prima pacijente, među kojima su neki koje leči već decenijama.

Pošto nema zdravstvenih problema, čak ne nosi ni naočare tokom pregleda, Šenaj nije video ništa privlačno u penzionisanju.

“Ako imate preko 60 godina, već vas svrstavaju u starce. Jedan dan vam daju karte, drugi dan tombolu, treći sudoku.. I za čas postanete potpuni idiot. Bolje mi je kao lekaru”, kaže Francuz koji tokom jednog radnog dana primi i po 20 pacijenata.

Pre nego što je počeo da se bavi porodičnom medicinom, Šenaj je specijalizirao radiologiju, a pre studija radio je kao zavarivač.

Njegova ambulanta tehnološki ne izgleda kao iz 21. veka, ima faks, ali ne i kompjuter. Naglašava da je novost u njegovoj sedam decenija dugoj praksi pojava pacijenata koji se sami sebi određuju dijagnoze putem i onda mu dođu po lekove.

Izvor: REUTERS/Charles Platiau

Francuski lekari u penziju idu prosečno sa 67 godina. I Šenajev sin, koji je takođe lekar, već je odustao od posla i penzionisao se, ali on to ne namerava.

“Ako ceo dan sedite i gledate televiziju, brzo zatupite i glava vam ne traje dugo”, poručuje stari lekar.

Izvor: N1/Hina

Danas objavljeno

Oboren dosadašnji rekord “Potere”

Vanja A

Fil Kolins i Genesis zaradili 300 miliona dolara

Vanja A

Dua Lipa uhvaćena u zagrljaju sa 11 godina starijim voditeljem

Vanja A

Ostavite komentar