11. Oktobra 2019.

Francuska zatražila hitan sastanak antidžihadističke koalicije

Big Portal

“Međunarodna koalicija treba da se sastane jer se nalazimo u novoj situaciji i borba protiv Islamske države može ponovo biti neophodna, jer Islamska država samo čeka da se ukaže ovakva prilika”, rekao je šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian.

Koaliciju su 2014. okupile SAD radi borbe s Islamskom državom u Iraku i Siriji uz podršku lokalnih snaga. Koalicija broji više od 60 država, među kojima su i Francuska i Turska.

Turska ofanziva je izazvala međunarodne kritike, jer se više zemalja plaši ponovnog uspona džihadističke grupe.

Le Drian je rekao da je sastanak koalicije potreban da bi se “razmotrila situacija, šta da se radi, šta želi Turska, šta žele Amerikanci” i kako osigurati mesta gde “i dalje ima zatvorenih džihadista i boraca”. Turska je pokrenula ofanzivu s ciljem da sa severoistoka Sirije istera kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG), koje Ankara smatra terorističkom organizacijom povezanom sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK). PKK već decenijama predvodi oružanu pobunu u Turskoj.

Šef francuske diplomatije je naveo i da se predsednik SAD Donald Tramp “po svoj prilici ne protivi” turskoj operaciji kao i da Turska “veoma dobro zna da bi oživljavanje Islamske države imalo posledice i za Tursku”.

b92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare