Francuska vojska ogorčena satiričnim crtežima "Šarli eboda" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Francuska vojska ogorčena satiričnim crtežima “Šarli eboda”

Načelnik Kopnene vojske Francuske Tijeri Birkar izrazio je danas “duboko ogorčenje” zbog toga što je pariski nedeljnik “Šarli ebdo” objavio.

Ovaj list objavio je satirične crteže o vojnoj operaciji u Maliju u Africi, gde je u ponedeljak poginulo 13 francuskih vojnika.

Satirični nedeljnik s dugom antimilitarističkom tradicijom objavio je na svom onlajn izdanju crteže koji povezuju pogibiju vojnika s kampanjom regrutacije koju je nedavno pokrenula francuska vojska. Ti crteži nisu u štampanom izdanju lista koji izlazi sredom, samo u njegovoj internet verziji.

Na jednom crtežu je prikazan predsednik Emanuel Makron ispred kovčega prekrivrenog francuskom zastavom, sa sloganom kampanje za regrutaciju vojnika: “Pridružio sam se redovima kako bih se isticao od ostalih”.

“Duboko ogorčenje i nerazumevanje prema crtežu Šarli ebdoa”, naveo je na Tviteru general Tijeri Birkar i dodao da saoseća s porodicama poginulih vojnika.

Redakcija “Šarli ebdoa” nije za sada reagovala, a sama je bila meta terorističkog napada 7. januara 2015. godine. Tada je poginulo nekoliko karikaturista lista, među kojima Volinski i Kabi.

Poslednja pošta stradalim vojnicima u Maliju biće odata u ponedeljak u Parizu u prisustvu Makrona i predsednika Malija Ibrahima Bubakara Kejte.

Francuski vojnici su poginuli u sudaru dva helikoptera tokom operacije protiv džihadista.

B92

Danas objavljeno

Ucjenjivali Banjalučanku tri godine: Tražili novac da ne objave njene kompromitujuće fotografije

M.

Luka Lovre osuđen na 5 godina robije

M.

Uragan Jan pogodio Kubu

M.

Ostavite komentar