Francuska povlači ambasadore iz SAD i Australije radi konsultacija, Bijela kuća žali zbog poteza Pariza - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Francuska povlači ambasadore iz SAD i Australije radi konsultacija, Bijela kuća žali zbog poteza Pariza

Francuska je odlučila da povuče ambasadore iz SAD i Australije radi konsultacija nakon što je Australija postigla sporazum sa SAD i Velikom Britanijom kojim je okončan ugovor o nabavci podmornica iz Francuske vredan 40 milijardi dolara. Bela kuća žali zbog odluke Francuske.

U saopštenju francuski ministar inostranih poslova Žan-Iv Le Drijan naveo je da je ova specifična odluka koju je doneo predsednik Francuske Emanuel Makron posledica izuzetne ozbiljnosti situacije, preneo je Rojters.

SAD i Velika Britanija odlučile su da Australiji isporuče nove nuklearne podmornice.

U saopštenju tri zemlje se navodi da će uspostaviti vojno-bezbednosno partnerstvo u Indo-pacifičkom regionu i da će pomoći Australiji da nabavi američke podmornice na nuklearni pogon zbog čega je Australija otkazala Francuskoj narudžbinu vrednu 40 milijardi dolara za nabavku francuskih podmornica.

Francuska je oštro reagovala na vest o otkazivanju australijske narudžbine, a ministar spoljnih poslova Le Drijan ocenio je da je tom odlukom Australija “zarila nož u leđa” Francuskoj.

Zvaničnik Bele kuće je izjavio da SAD žale zbog francuske odluke i rekao da je Vašington zbog toga kontaktirao zvanični Pariz. Dodao je da će se Sjedinjene Države u narednim danima angažovati na rešavanju razlika sa Francuskom.

Diplomatski izvor u Francuskoj rekao je da je Pariz prvi put na ovaj način opozvao svoje ambasadore, prenosi Rojters.

Američka politika sputavanja Pekinga u Tihom i Indijskom okeanu, čija je važna karika angažovanje vojnih efektiva što većeg broja saveznika i prijateljskih zemalja, za posledicu je imala povratak mornarice Ujedinjenog Kraljevstva u Pacifik, iz kojeg je bila odsutna, bar od povratka Hongkonga Kini.

AUKUS je novi bezbednosni savez Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Velike Britanije u zoni Indo-Pacifika. Osim podele odbrambenih tehnologija, predviđa isporuku nuklearnih podmornica – Australiji.

Zbog toga je Kanbera prekinula ogroman ugovor sklopljen sa Francuskom, što je izazvalo bes Pariza. Kritike su stigle i iz Kine, koja ne sumnja da je namera novog saveza da se suprotstavi regionalnim ambicijama Pekinga.

Danas objavljeno

Srpskoj listi 100 odsto glasova u Severnoj Mitrovici, Radojević ubjedljiv

M.

Uhvaćena nova mula na “Tuđmanu”

M.

Američki i kanadski vojni brodovi kod Tajvana; Kina bijesna

M.

Ostavite komentar