"Francuska je uzela cijelu EU kao svog taoca" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Francuska je uzela cijelu EU kao svog taoca”

Da je Francuska uzela celu EU kao svog taoca, odbijajući otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom smatra Tanja Fajon.

Evroposlanica iz Slovenije i kopredsedavajuća Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija kaže da postupak Francuske “nije slavan trenutak za EU.

“Ja sam se već nekoliko puta žalila zbog neotvaranja pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Francuska je uzela celu EU kao svog taoca”, kazala je Fajon u intervjuu za portal Radiosarajevo.

Ona je naglasila da evrointegracija Zapadnog Balkana “jeste i ostaje važna strateška politika u našem zajedničkom interesu”.

Fajon je pozvala vodje EU da razjasne zbog čega nisu ispunili svoje obećanje da će sa Severnom Makedonijom i Albanijom početi pregovore o pridruživanju, dodavši da je “na testu njihova posvećenost evropskoj integraciji Zapadnog Balkana”.

“Tu posebno mislim na Francusku. Pored Francuske, kada su u pitanju neke druge zemlje Balkana, tu imamo i Holandiju, Dansku, Nemačku…”, navela je ona.

Upitana da li se zbog stava tih zemalja otvara prostor za uticaj drugih – Rusije, Turske, Kine na Zapadni Balkan, Fajon je kazala da “EU to sigurno vidi”.

“Sad smo u situaciji kada još čekamo novu Evropsku komisiju. Mi smo, naravno, bili veoma jasni da odgovornost za nedonošenje pozitivne odluke nije na zemljama koje su se s pravom nadale u pozitivan ishod. One su ispunile ono što su obećale. Unija je ta koja zbog unutrašnjih pitanja nije ostvarila obećanje”, ocenila je evroposlanica.

Upitana da li će ponovo doći do uvodjenja viza državljanima zemalja Zapadnog Balkana za zemlje EU, Fajon je navela da ;ne veruje da će neka od zemalja EU tražiti ukidanje bezviznog režima za bilo koju zemlju Zapadnog Balkana, iako ;EU ima probleme s izbeglicama, migrantima, sa Šengenom, kao i problem kontrole na unutrašnjim granicama, kao posledicu neregularnog dolaska migranata.

“Ja bih kao izvestilac za bezviznu liberalizaciju za Kosovo tražila da se prvo usvoji i to, da onda imamo ceo Zapadni Balkan u bezviznom režimu”, dodala je Fajon.

Odgovarajući na pitanja šta očekuje od predsedavanja Hrvatske EU, ocenila je da će Hrvatska će preuzeti veliku odgovornost.

“Biće prvi put na čelu EU. Ja očekujem da će preuzeti tu poziciju odgovorno i da će biti veliki prijatelj svih zemalja regiona, posebno BiH”, kazala je Fajon i dodala da to očekuju i mnogi u Briselu.

Odgovarajući na konstataciju da Hrvatska želi da svoj položaj u EU i NATO iskoristi za rešavanje nekih pitanja u BiH, navela je ;da bi odgovorni političari u Hrvatskoj trebalo da su svesni koliku će odgovornost imati kao predsedavajuća zemlja ;EU i to ;”i za stabilnost u regionu, ali i za proširenje EU na Zapadni Balkan”.

“Mi smo susedi. I Slovenija i Hrvatska i Madjarska imaju svoje iskustvo, ne uvek najbolje. Politika se svadja, a ljudi žele da normalno žive”, rekla je Fajon.

Po njenim rečima, svi treba da toga budu svesni ;i da kao dobri susedi grade prvo svoj region i naprave ga stabilnim i kredibilnim, a ;”ako smo mi zajedno snažni, onda ćemo imati jači glas i u EU”, zaključila je slovenačka poslanica u Evropskom parlamentu.

Danas objavljeno

Srbija: Ograničene cijene osnovnih životnih namirnica

M.

Maloljetnik iz Doboja prodavao falsifikovani novac

M.

Šta piše u dokumentu koji će se razmatrati na posebnoj sjednici NSRS

M.

Ostavite komentar