Francuska i Holandija traže čvršću regulativu za velike tehnološke kompanije - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Francuska i Holandija traže čvršću regulativu za velike tehnološke kompanije

Francuska i Holandija predlažu pooštravanje nadzora nad velikim tehnološkim kompanijama u EU, u cilju efikasnije kontrole njihove tržišne pozicije.

U zajedničkom dokumentu koji će se uskoro naći pred Evropskom komisijom, dvije zemlje predložile su da se evropskim vlastima omogući efikasnije kontrolisanje tržišne snage tri velike kompanije – Alfabeta (koji poseduje Gugl), Fejsbuka i Amazona.

Predlagači ove mjere smatraju da bi pristup podacima koji imaju ove kompanije mogao biti od koristi i vlastima i privredi u članicama EU, a sve u cilju podsticanja slobodne konkurencije na tržištu. Oni misle da su tri tehnološke kompanije sada u boljoj tržišnoj poziciji od drugih preduzeća jer imaju pristup korisničkim podacima koji im omogućava da prave adekvatnije personalizovane ponude za potrošače.

Ovo međutim nije novost. EU već mjesecima radi na unaprjeđenju regulacije u ovoj oblasti, a paralelno sa tim realizuje i istrage monopolskog ponašanja pojedinih tehnoloških kompanija.

Ni Amerika, doskorašnji sinonim za otvoreno i krajnje liberalizovano tržište, ne miri se više sa uplivom inostranih tehnoloških divova na svoje tržište, što se vrlo jasno vidjelo u nedavnom obračunu sa kineskom kompanijom BajtDens.

Izvor: CNBC/Bankar

Danas objavljeno

Problemi za Starlink u SAD i Kanadi, brzine ozbiljno opale

Vanja A

Windows 11 2022 ažuriranje prouzrokuje probleme u igrama

V.R.

Infinix lansira svoj prvi premium Android TV sa 55-inčnim QLED ekranom

V.R.

Ostavite komentar