5. Juna 2022.

Fotografije prekrasnih pustinja širom svijeta koje će te ostaviti bez daha

Big Portal

 One sadrže raznolik, otporan biljni život i impresivne pejzaže. Pođi sa nama na put oko svijeta i uživaj u fotografijama koje će te ostaviti bez daha.

Foto: Sierralara/Shutterstock

Pustinja Mojave, SAD

Ova pustinja se proteže na površini od 25.000 četvornih milja i nalazi se u američkoj državama Nevada, Arizona i Utah.  Poznata je kao dom rijetke vrste drveta “Johua Tree”, a ime je dobila po Indijanskom plemenu Mojave.

Foto: Shutterstock/sunsinger

Sahara

Sahara je najveća pustinja na svijetu i pokriva većinu teritorije Sjeverne Afrike.

Foto:Scott Smith/Getty Images

Black Rock pustinja, SAD

Ova pustinja koja se nalazi u američkoj državi Nevada, najpoznatija je kao mjesto na kojem se održava čuveni festival Burning Man.

Instagram: Dietmar Temps/Shutterstock

Pustinja Namib, Afrika

Namib pustinja je jedna od najstarijih na svijetu, a poznata je po dinama od crvenog pijeska.

Foto: Wojciech Dziadosz/Shutterstock

Anktartik

Iako je najhladnije mjesto na planeti pustinja Antartik na Anktartiku je upravo to – pustinja!  Pustinjom se smatra mjesto na kojem pada manje od 10 inča kiše svake godine, tako da se ova ledena pustinja definitvno kvalifikuje sa 2 inča padavina svake godine.

Foto: Daniel Andis/Shutterstock

Pustinja Gobi, Kina i Mongolija

Ova pustinja sadrži raznobojne stijene, a tamo se takođe nalazi fosil najvećeg dinosaurusa na svijetu. Gobi na mongolskom znači mjesto bez vode.

Foto: Alla Khananashvili/Shutterstock

Pustinja Negev, Izrael

Pustinja Negev je ukrašena ostacima drevnih gradova. Značajna mjesta su Avdat, grad koji datira još iz 4. vijeka i UNESCO ga je proglasio spomenikom svjetske baštine.

Foto: David Steele/Shutterstock

Arapska pustinja

Ova pustinja je najveća u Aziji, a druga najveća na svijetu.

Foto: Anton Foltin/Shutterstock

Sonorska pustinja, SAD

Ova pustinja ima najraznovrsniji biljni svijet od svih pustinja u Sjevernoj Americi. Neke vrste biljaka, kao što je kaktus Sagauro mogu da se nađu jedino u Sonorskoj pustinji. Pustinja pokriva 120.000 četvornih milja u Arizoni, Kaliforniji i dijelu Meksika.

Pustinja Atacama, Chile

Ova pustinja je najsuvlje mjesto na planeti, u nekim dijelovima pustinje nikada nije padala kiša. Uprkos teškim klimatskim uslovima i dalje je dom za 550 vrsta biljaka.

Foto: Thomas Noitz/Shutterstock

Pustinja Kalahari, Afrika

Pustinja se nalazi u Botsvani i Namibiji, a u njoj žive zebre, slonovi, žirafe, lavovi, leopardi i druge divlje životinje.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare