Fotografija Grahova je u trci za kalendar Svjetske Meteorološke Organizacije - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Fotografija Grahova je u trci za kalendar Svjetske Meteorološke Organizacije

Povodom 71. godine postojanja, Svjetska Meteorološka Organizacija (World Meteorological Organization – WMO) je raspisala fotografski konkurs za svoj kalendar za 2022. godinu na koji su pozvani svi fotografi svijeta, profesionalci i amateri.

Tražene su fotografije visoke rezolucije, visokog tehničkog i likovnog kvaliteta, koje prikazuju ljepotu i snagu vremenskih pojava i okoline.

Učešće na ovom konkursu, i ove godine je, uzeo naš fotograf Vladimir Tadić koji se predstavio sa motivom iz Grahova.

Od preko hiljadu pristiglih fotografija, sužen je izbor na 60 finalista, koje su postavljene na Facebook stranicu WMO gdje posjetioci imaju priliku da ‘’lajkanjem’’ pruže podršku svom favoritu i na taj način pomognu pri konačnom izboru.

Jedna od njih je i fotografija Grahova koju možete je pogledati na stranici WMO:

GrahovoPhoto taken by Vladimir Tadic (Bosnia and Herzegovina)Taken in Bosansko grahovo, Bosnia and HerzegovinaWMO 2022 Calendar Competition

Posted by World Meteorological Organization on Petak, 1. oktobar 2021.

Prošle godine Vladimirova fotografija sa motivom iz Makedonije je uvrštena u ovogodišnji kalendar WMO a uz našu podršku, moći ćemo da gledamo i motiv iz Bosne i Hercegovine u kalendaru predstavljenom svjetskoj javnosti.

Pobjedničke fotografije će biti izabrane za 12 mjececi i za naslovnu fotografiju uzevši u obzir, pored kvaliteta fotografije, i geografsku lokaciju i doba godine. 

Kombinacijom glasanja stručnog žirija i popularnog glasa na društvenim mrežama WMO biće izabrano je 13 fotografija od 60 finalista među kojima je i slika našega fotografa Vladimira Tadića sa motivom Grahova, inače jedinim motivom iz BiH u trci za mjesto u kalendaru.

Vladimir kaže da je ova fotografija nastala na jednom od njegovih putovanja a na njoj je prikazan dio magistralnog puta Grahovo – Drvar kao i planine Dinara i Šator.

‘’Odabrao sam ovu fotografiju zato što prikazuje jedan naš seoski kraj utopljen u jutarnju maglu koja je zanimljiva kao vremenska pojava za kalendar a učešće ove fotografije u kalendaru jedne svjetske organizacije bi zasigurno ovome kraju udahnulo novi život’’ rekao je Vladimir.

Danas objavljeno

Oglasila se supruga Aleka Boldvina

Zeljka

Roboti na točkovima počeli da dostavljaju poštu u Moskvi

Zeljka

Svemir i nauka: Astronomi na pragu velikog otkrića – prve planete van naše galaksije

Zeljka

Ostavite komentar