Fotograf podiže svijest o očuvanju lavova prekrasnim fotografijama - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Fotograf podiže svijest o očuvanju lavova prekrasnim fotografijama

Fotograf divljih životinja iz Los Angelesa, Simon Needham, fotografiše zadivljujuće portrete različitih divljih životinja, kako bi podigao svijest o ugroženim vrstama i motivisao ljude za očuvanje prirode. Nedavno je posjetio “Glen Garriff Conservation” u Južnoj Africi, kako bi fotografisao rijetke bijele lavove, koji su zbog lova gotovo izumrli.

Iako se ovi bijeli lavovi, ponekad zamjenjuju za albino lava, bijeli lavovi zapravo se javljaju zbog recesivne genetske mutacije u stanju zvanom leucizam. Da bi se mladunče rodilo s bijelom bojom, oba roditelja moraju posjedovati ovaj recesivni gen. Iako su bijeli lavovi porijeklom iz Južne Afrike, lov na ove lavove učinio je da gotovo izumru kao vrsta, pa je prava rijetkost vidjeti ih.

Foto: instagram.com/human.kind.photography

“Želio sam više putovati i fotografisati i shvatio sam da će mi to, ako svoje vrijeme ponudim humanitarnim organizacijama i nevladinim organizacijama za zaštitu prirode, omogućiti putovanja i fotografisanje zaista jedinstvenih situacija i životinja, te da ću fotografijama podizati svijest javnosti o očuvanju prirode”, kaže fotograf Simon Needham.

Foto: instagram.com/human.kind.photography

“Takođe se osjećam moćno i prepun samopouzdanja radeći sa lavovima, jer oni mogu biti vrlo zastrašujući! Biti blizu lava apsolutno je fenomenalno, njihova snaga je bukvalno opipljiva, a fotografisati rijetke gotovo izumrle bijele lavove je čast i privilegija! Fotografišem divlje životinje tek otprilike tri godine, pa još uvijek učim, ali jedno znam, da je potrebno mnogo strpljenja i ljubavi”, kaže fotograf Simon.

Foto: instagram.com/human.kind.photography

“Očito je da je logistika pronalaska divljih životinja izazovna i često zahtijeva mnogo truda i vremena, da bi se došlo do fotografisanja i kreiranja te posebne fotografije. Drugi izazov je pronalaženje pravog mjesta za osvjetljenje i lokacije. Tada se samo nadaš da će životinja učiniti nešto zanimljivo i da ćeš ti biti dovoljno brz i spretan da uhvatiš taj momenat”, poručuje Simon.

Foto: instagram.com/human.kind.photography
Foto: instagram.com/human.kind.photography
Foto: instagram.com/human.kind.photography

Danas objavljeno

Reper, bivši Kanje Vest, koristi i pandemiju – brendirao “Ye” maske

Zeljka

Kris Braun nazvao košarkaša “pravim herojem” zbog stava o vakcini

Zeljka

Džek Nikolson u javnosti poslije skoro dvije godine

Zeljka

Ostavite komentar