28. Decembra 2022.

Fotograf osmislio hibridni okular za mobilne telefone

Big Portal

SLR i hibridni okulari

SLR (single-lens reflex) kamere koriste niz mehaničkih delova i ogledala da vam na okularu prikažu sliku koju vidi objektiv. S druge strane, aparati bez ogledala imaju ekran preko kojeg prikazuju sliku, što im omogućava znatno kompaktnije dimenzije. Dodajte tome i činjenicu da su kamere na pametnim telefonima postale znatno bolje i jasno vam je da prosečni ljubitelj fotografije jednostavno ne želi da investira u još jednu kameru za malo bolje fotografije nego što to može njegov telefon.

Inspirisan hibridnim okularom fotoaparata Fujifilm X100, Getšman je napravio svoju verziju. Hibridni okulari vam dozvoljavaju da birate između klasičnog optičkog i elektronskog (digitalnog) okulara, i upravo to je Getšman napravio, samo za svoj pametni telefon. Tokom celog, 27-minutnog videa, Getšman ulazi u detalje o fizici i nauci iza čitavog procesa, i zašto je osetio potrebu da se okrene “staroj školi” i odradi ovaj projekat.

 “Želeo sam da znam kako da sam napravim jedan i tu informaciju je bilo iznenađujuće teško pronaći. Ovde delim ono što sam naučio i objašnjavam (kroz istorijsku perspektivu) kako možete doći do fensi modernog hibridnog okulara”, ali i postavlja pitanje zašto biste to radili kada imate digitalne sisteme kamera koji uživo očitavaju podatke, a vama se sve to prikazuje na ekranu.

3D štampano kućište

Dizajn koji koristi Getšman koristi zanimljivu kombinaciju sočiva i “razdelnika snopa” smeštenih u 3D štampanom kućištu koje je jednostavno montirano kako bi se izbeglo korišćenje bilo čega preterano otmenog ili pak korišćenja lepka, za koje Getšman navodi da bi “trajno zamaglili” bilo koju staklenu površinu u blizini.  

Kada se sklopi, cela stvar klizi preko jedne strane pametnog telefona i kombinuje optički prikaz scene koji odgovara vidnom polju kamere.

Uprkos stvaranju zabavnog i funkcionalnog proizvoda, Getšman kaže da još uvek ima nekoliko nedostataka koje treba otkloniti u dizajnu, a najveća su neka značajna izobličenja i hromatske aberacije na digitalnom preklopu za koje kaže da su uglavnom zbog nedostatka dodatnih sočiva.

On u videu ističe da su dodatne modifikacije moguće i lake za implementaciju, ali je prvo želeo da se pozabavi drugim optičkim problemima. Ukoliko se bude odlučio na novu veziju hibridnog okulara, možda će obezbediti prostor za dodatna sočiva, pa će i najmanji nedostaci biti otklonjeni.

Ovaj poduhvat entuzijastičnog fotografa, svakako je vredan pažnje i izuzetno je zanimljiv, a vi njegovo pojašnjenje možete videti u videu.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare