Fotka se "mrtva" pored najvećih atrakcija da pokaže besmisao selfija - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Fotka se “mrtva” pored najvećih atrakcija da pokaže besmisao selfija

Narcistički poremećaj ili jednostavno novi vid fotografije – selfiji apsolutno preovladavaju društvenim mrežama i galerijama mobilnih telefona. I da budemo iskreni, koliko puta smo i sami pravili selfije – istovremeno svjesni koliko je banalan postao ovaj trend?!

Autoportretisanje nekima dođe kao guilty pleasure. Drugi su od toga napravili konceptualnu umjetnosti i to odličnu! Među njima je i glumica, umjetnica i aktivistkinja Stefani Li Rouz, autorka serije anti-selfi fotografija nastalih u sklopu specifičnog performansa.

Ona prilikom putovanja po svijetu, na prepoznatljivim turističkim lokacijama pravi anti-selfije – fotografije na kojima leži licem okrenuta ka zemlji, praveći se da je mrtva. Na fotografijama Instagram naloga Stefdies, glumica se tako našla u anti-selfi pozama pod vodom Cenotes Dos Ojos uvale u Meksiku, ispred Notr Dama, ispred Vlade Velike Britanije, ispred katedrale u Monopoli u Italiji, ali i u različitim galerijama.

Stefani je ovaj foto performans pokrenula upravo iz razloga što živimo u doba selfi-štapa-Kardašijan-Youtube-Fotošopa, i što smo zaboravili šta znači napraviti ili čuvati pravu fotografiju. Naša opsjednutost virutelnom stvarnošću i selfijima u potpunosti nas je zatupila, a preko 250 osoba do sada odvela i u smrt. Tako su njeni anti-selfiji glasan poziv za osvješćivanje.

Bonus je, naravno, što su jednostavno prezabavni.

*

*

*

*

Izvor: Noizz.rs

Danas objavljeno

Metode za poboljšanje produktivnosti

Vanja A

Neprijatne mirise zagorjelog ručka možete ukloniti pomoću jednostavnih trikova

Vanja A

Smrt prvog supruga Brigitte Macron dugo je krila: Njega i djecu ostavila zbog 15-godišnjeg učenika

Vanja A

Ostavite komentar