Fortinet popravlja kritične nedostatke - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Fortinet popravlja kritične nedostatke

Fortinet je otklonio višestruke ozbiljne nedostatke koji su uticali na njegove proizvode.

Neki nedostaci prijavljeni pre 2 godine

Nedostaci se kreću od udaljenog izvršavanja koda (RCE) do SQL injections i Denial of Service (DoS) i utiču na proizvode FortiProxy SSL VPN i FortiWeb Web Application Firewall (WAF). Više saveta koje je objavio FortiGuard Labs ovog meseca i u januaru 2021. godine, pominju razne kritične nedostatke koje je Fortinet popravljao u svojim proizvodima. Neki od ovih nedostataka ranije su prijavljeni u drugim Fortinet proizvodima, ali su tek nedavno otklonjeni u FortiProxy SSL VPN verzijama. Posebno treba napomenuti ranjivost CVE-2018-13381 u FortiProxy SSL VPN koju udaljeni neautentifikovani haker može pokrenuti putem craft POST zahteva.

Zbog buffer overflow na SSL VPN portalu FortiProxy, craft POST zahtev zbog svoje veličine, kada ga proizvod primi, može da ga sruši, što dovodi do stanja Denial of Service (DoS). Slično tome, CVE-2018-13383 je zanimljiv po tome što ga napadač može zloupotrebiti da bi pokrenuo buffer overflow u VPN-u putem JavaScript-ovog svojstva HREF sadržaja. Ako veb stranicu napravljenu od napadača koja sadrži JavaScript payload analizira FortiProxy SSL VPN, uz DoS je moguće i daljinsko izvršavanje koda. Ranjivosti u firewall-u web aplikacije FortiWeb otkrio je i prijavio istraživač Andrey Medov iz kompanije Positive Technologies, koji kaže da su najopasnije od ove četiri ranjivosti SQL Injection (CVE-2020-29015) i Buffer Overflow (CVE-2020-29016), jer za njihovo korišćenje nije potrebno ovlašćenje. Vredi napomenuti da je NVD mnoge od ovih nedostataka ocenio visokom ili kritičnom ocenom ozbiljnosti, u skladu sa CVSS 3.1 smernicama za bodovanje.

Nije jasno zašto su ovi nedostaci označeni kao srednje opasni u savetima koje je objavio FortiGuard Labs. BleepingComputer je primetio slična odstupanja u bodovanju i za druge nedostatke Fortinet-a. Prošle godine, kako je izvestio BleepingComputer, hakeri su objavili spisak od skoro 50.000 ranjivih Fortinet VPN-ova sa godinama starom greškom Path Traversal. Neke od ovih VPN mreža aktivno su koristile vlade, telekomunikacije, banke i finansijske organizacije širom sveta. Korisnicima Fortinet-a se savetuje da što pre pređu na fiksne verzije svojih proizvoda kako bi se zaštitili protiv takvih kritičnih nedostataka.

Izvor: PCPress/Bleepingcomputer

Danas objavljeno

Samsung potvrđuje februarski Galaxy Unpacked, najavljuje spajanje S22 sa Note linijom

Vanja A

Pojavile se nove specifikacije Lenovo Legion Y90 gaming telefona

Vanja A

Apple iPhone 15 Pro serija bi mogla imati 5x periskopski zum objektiv

Vanja A

Ostavite komentar