2. Oktobra 2019.

“Format ostaje isti – dijalog Beograda i Priština uz posredovanje EU i Borela”

Big Portal

On je ponovio da je sporazum Beograda i Prištine uslov za ulazak Srbije u EU.

Šib je, gostujući na televiziji Prva, istakao da se Nemačka zalaže za rešavanje kosovskog pitanja.

Nemački ambasador je rekao da najpre treba rešiti kosovsko pitanje da bi Srbija postala članica EU, a da će čim to postane moći da koristi sve prednosti EU koje su, kaže, velike.

“Nadamo se da će se uskoro ponovo obnoviti dijalog Beograda i Prištine u okviru koga se rešavaju pitanja”, rekao je Šib.

Upitan da li su Nemačka i Francuska pripremile strategiju kako bi se odblokirao dijalog i kako neko tako jak ne može da utiče na ukidanje taksi, Šib je rekao da je žalosno što još nisu ukinute takse, uprkos svim pokušajima da se to reši, i izrazio nadu da će se to dogoditi, već posle izbora 6. oktobra.

“Nemačka i Francuska žele i dalje da podržavaju proces dijaloga, ali format će biti isti – Beograd i Priština vode dijalog uz posredovanje EU i novog predstavnika Borela. Razmišlja se da li će biti i neki poseban izaslanik koji će biti nadležan upravo za proces dijaloga. Nećemo stvoriti novi format već želimo da podržimo dijalog uz nadu da ćemo imati i neki pomak”, rekao je Šib.

On je dodao i da je važno da se Srbija i u ekonomskom smislu dalje razvija, kao i da Nemačka po tom pitanju može dati svoj doprinos.

“Na žalost Folksvagen neće investirati ovde, ali dolaze drugi nemački investitori koji otvaraju više radnih mesta”, rekao je Šib i istakao da je na početku njegovog mandata pre godinu dana u nemačkim kompanijama radilo 48.000 ljudi, a da je sada taj broj porastao na 60.000.

“Zaista uživam u Beogradu. Diplomatski život je veoma intenzivan, kao i politički, kulturni. Voleli bismo da smo napravili i veći pomak što se tice kosovskog pitanja ili članstva Srbije u EU. Imamo dobre odnose sa Srbijom i nastavljamo u tom pravcu”, rekao je nemački diplomata.

Govoreći o 30. godišnjici od rušenja Berlinskog zida, kada se Nemačka ujedinila, Šib je istakao da se u to vreme verovalo da granice gube na značaju, ali da do toga nije došlo.

“Mi smi u Nemačkoj sve stavljali na kartu ujedinjenaja Evrope, jer je za nas ujedinjenje bio poklon Evropi. Nemačka je iskoristila tu šansu i zalažemo se za evrointegracije”, rekao je on.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare