Forić: Svi državljani BiH u Kabulu dobro i na bezbjednom - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Forić: Svi državljani BiH u Kabulu dobro i na bezbjednom

Svi državljani BiH koji trenutno borave u Kabulu su dobro i na bezbjednom, na aerodromu, pod vojnim obezbjeđenjem, izjavio je Srni ambasador BiH u Islamabadu Sakib Forić, koji nerezidentno pokriva i Avganistan.

Forić je rekao da su građani BiH smješteni na međunarodnom aerodromu “Hamid Karzai” u Kabulu u vojnim objektima i pod vojnim obezbjeđenjem američkih, britanskih i turskih snaga.

On je dodao da svi oni imaju kontakt sa Ambasadom u Pakistanu, Ministarstvom inostranih poslova u Savjetu ministara i porodicama, te da i on ima direktnu komunikacija sa nekoliko njih koji su mu prenijeli da imaju hranu i smještaj, te internet.

-Građane BiH su njihovi poslodavci zbrinuli tako da su im kupljene i bukirane karte za civilne letove, međutim svi ti letovi su suspendovani zato što prioritet imaju vojni – pojasnio je Forić.

Prema njegovim riječima, pogoršala se bezbjednost na aerodromu tako što se tu zateklo nekoliko desetina hiljada građana, a čak nekoliko hiljada je uspjelo da pređe bezbjednosnu ogradu aerodroma, da izađu na pistu i onemoguće slijetanje i polijetanje aviona.

Panici mjesta nema, istakao je Forić i dodao da je u Kabulu mirno, bez borbenih dejstava, te očekuje da će se u narednih nekoliko dana situacija još više stabilizovati i da će biti omogućen povratak građana BiH.

-Dio koji se tiče dešavanja na samom aerodromu vjerovatno će danas- sutra biti uređen tako da se omogući slijetanje i polijetanje samih aviona – tvrdi Forić.

Forić je naveo da je za danas bio planiran let za jednog građanina BiH, a za četvrtak, 19. avgusta za četvoricu, dok su ostali planirani za narednih nekoliko dana, ali smatra da neće biti otvoreni civilni letovi i da neće uspjeti da se ukrcaju u najavljene čarter letove.

Moguće je da se na neku destinaciju prevezu nekim od vojnih letova, a od jutros, kako je naveo, postoji nova mogućnost jer je upućena službena nota sa imenima i prezimenima građana BiH koji bi bili evakuisani iz Kabula u Pakistan, te smješteni u Islamabadu.

Forić tvrdi kako talibani ne žele da vode bilo kakve borbe, veće žele da zaštite strance, ali i domaće stanovništvo.

RTRS-Srna

Danas objavljeno

“Islamska država” preuzela odgovornost za eksplozije u Avganistanu

M.

Preliminarni rezultati: Putinovoj stranci najviše glasova

M.

Protest aktivistkinja u Kabulu, traže da se vrati ministarstvo za pitanja žena

M.

Ostavite komentar