Fordova nova svjetla za automobile se prilagođavaju krivinama pomoću GPS-a - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Fordova nova svjetla za automobile se prilagođavaju krivinama pomoću GPS-a

Ford je predstavio svoj novi pametni sistem farova koji obećava osvjetljavanje mogućih opasnosti na putu i krivinama pre nego što ih vozači vide. Nije potrebno ni naglašavati da bi takav sistem bio veliko povećanje bezbjednosti na putu.

Kako piše Revija HAK, tehnologija koristi podatke o GPS lokaciji (i navigaciji) u stvarnom vremenu za precizno prepoznavanje krivine na putu ispred vozila. Komplikovani algoritam tada izračunava putanju i brzinu vozila pa će prema njemu prilagoditi smer prednjih svetala. To će vozačima pružiti optimalno pokrivanje raskrsnice svetlom i svih opasnosti koje mogu da se kriju iza krivine. Ford kaže da će alat nastaviti da radi čak i kada podaci o lokaciji nisu dostupni. Tada će sistem raditi zajedno s ugrađenom kamerom kako bi inteligentno osvetljavao put dok se signal ne poboljša.

Ford svetla

Ford kaže da će novi alat voditi vozače kroz mrak. Michael Koherr, Fordov inženjer evropskog istraživanja rasvete, rekao je da je nova tehnologija sledeći korak za povećanje bezbednosti na putevima.

– Tehnologija predviđanja osvetljenja koju sada razvijamo znači da bi jednog dana vožnja u mraku mogla da bude jednostavna poput praćenja vaših svetala. Ovaj novi sistem baziran na mapama i lokaciji jeste sledeći korak u našoj težnji da vožnju noću ne učinimo težom ili stresnijom od one danju.

Istraživanje koje je u to vreme sproveo Ford pokazalo je da se 81 posto vozača boji da vozi po mraku dok je u drugoj, nemačkoj anketi 53 posto ispitanika reklo je da im je najveći strah kod putovanja po mraku velika verovatnoća da neće videti pešaka ili biciklistu, dok stručnjaci kažu da je rizik od učestvovanja u nesreći sa smrtno stradalima tri puta veći noću.

Izvor: Revijahak.hr

Danas objavljeno

BMW ne žuri sa slanjem motora s unutrašnjim sagorevanjem u „penziju“

Vanja A

Pandemija ubrzala uvođenje većeg broja dostavljačkih robota u Kini

Vanja A

Rivian R1T već imao udes

Vanja A

Ostavite komentar