Ford zatvorio pogon u Detroitu - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Ford zatvorio pogon u Detroitu

Američka kompanija Ford je bila primorana da zatvori pogon u SAD-u, pošto kanadski demonstranti već treći dan drže u blokadi most između Kanade i Detroita zahtevajući ukidanje kovid mera ograničenja.

Blokada mosta ima sve šire implikacije na severnoameričku automobilsku industriju, prenosi agencija AP.

Kanadski premijer DŽastin Trudo odlučno je stao protiv ublažavanja kovid mera ograničenja, suočavajući se s narastajućim pritiskom tokom poslednjih nedelja zbog protesta protiv ograničenja i protiv njega lično.

Demonstranti u kamionetima blokiraju most “Ambasador”, između Detroita i Vindzora u Ontariju, treći dan zaredom, sprečavajući ulazak vozila u Kanadu, dok se saobraćaj ka SAD-u i dalje odvija.

Preko tog mosta se obavlja 25 odsto ukupne trgovine između dve zemlje. Kanadske vlasti su sve zabrinutije zbog ekonomskih efekata

Ford je kasno sinoć saopštio da je zbog nedostatka delova primoran da zatvori fabriku motora u Vindzoru i da će se u fabrici za sklapanje vozila u Oukvilu (Ontario) raditi skraćeno.

„Ovaj prekid saobraćaja na mostu Detroit-Vindzor nanosi štetu kupcima, radnicima u auto industriji, dobavljačima, zajednicama i kompanijama sa obe strane granice. Nadamo se da će se ova situacija brzo rešiti jer bi mogla da ima šire posledice za sve proizvođače automobila u SAD i Kanadi“, naveo je Ford u saopštenju.

Nedostak delova zbog blokade takođe je primorao DŽeneral motors (GM) da u sredu otkaže rad druge smene u fabrici SUV vozila u blizini Lansinga u Mičigenu. Portparol te kompanije Dan Flores rekao je da se očekuje da će se proizvodnja normalizovati danas i da se za sada ne očekuje nikakav dodatni uticaj.

Pored toga, portparol Tojote Skot Vazin izjavio je kasno sinoć da kompanija neće moći da proizvodi ništa u tri kanadske fabrike do kraja ove nedelje zbog nestašice delova. Mada se u saopštenju kao razlozi navode problemi u lancu snabdevanja, vremenske prilike i izazovi povezani s pandemijom, AP napominje da je obustava proizvodnje usledila samo par dana nakon početka blokade mosta u ponedeljak.

„Naši timovi marljivo rade na smanjenju uticaja na proizvodnju“, saopštili su iz Tojote, dodajući da u ovom trenutku ne očekuju otpuštanja.

Kompanija Stelantis, nekadašnji Fijat Krajsler, izvestila je da normalno radi, mada je morala da skrati smene u sredu u svojoj fabrici minivana u Vindzoru.

Danas objavljeno

Policija dobija novi uređaj: Lakše će otkrivati drogirane za volanom

Vanja A

Chevrolet Corvette postaje električni SUV?

Vanja A

Rasel: Želim da osvojim titulu sa Mercedesom

Vanja A

Ostavite komentar