Ford Sierra je opet tu - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Ford Sierra je opet tu

Zahvaljujući aktuelnim trendovima, svedoci smo povratka legende.

I dok krosoveri ispunjeni ekranima vode glavnu reč na velikoj sceni, neki novi trendovi izlaze na površinu. Tako su nakon restomoda stigli električni modovi, a svi zajedno unose retro dizajn u modu.

Na kraju krajeva, to znači i reprodukcije legendarnih klasika. Kada je Ford u pitanju, jedan od najuspešnijih sportskih automobila počeo je da oživljava posle Escorta.

U pitanju je Ford Sierra Cosvorth RS500 iz grupe A, a za njegov povratak je zaslužan Andi Rouse Engineering u saradnji sa CNC Motorsport AWS.

Reč je o tri primerka koji će biti napravljeni na bazi Sierra Cosworth, a prvi je već u izradi. Reč je o školjki „909“ koja se čuva od 1980. Ispod poklopca je Cosvorthov čuveni dragulj, turbopunjač 2.0, sada sa oko 575 KS menjač sa autentičnim Getrag petostepenim menjačem i Bar Motorsport diferencijalom.

Vešanje, kočioni sistem a sve ostale komponente biće rađene na osnovu dostupnih dizajna, ali i sećanja onih koji su učestvovali u izradi originala. Sijera je dominirala BTCC-om tokom 1988, 1989. i 1990. godine, a Endi Rous je veoma dobro poznaje.

U njemu je pobedio na 60 BTCC trka, a u saradnji sa inženjerom Alanom Stračanom i motociklističkim guruom Vikom Drejkom napravili su više od 30 automobila i 100 motora.

Novoproizvedena Sierra Cosvorth Group A počinje po ceni od 185.000 GBP, a prva isporuka se očekuje početkom sledeće godine.

Danas objavljeno

Stiže novi Porsche

Vanja A

Na koju osovinu staviti bolji par guma?

Vanja A

Ne prave samo Ladu: “Ruski Rolls-Royce” izgleda spektakularno

Vanja A

Ostavite komentar