Fond zapošljava, zdravstvo izdiše - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Fond zapošljava, zdravstvo izdiše

U novoj strategiji razvojnog plana Fonda zdravstvenog osiguranja vidljiv je konstantan rast broja zaposlenih u Fondu, ali sve veći gubici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Iz Vladine odluke o davanju saglasnosti na strateški razvojni plan Fonda zdravstvenog osiguranja za period 2019-2023. vidljivo je da broj zaposlenih u Fondu konstantno raste i da je sa 669, 2013. godine došao na 728, 2017. godine za koju postoje podaci.

Istovremeno, domovi zdravlja prema istim podacima prave sve veće gubitke i sa 2,8 miliona gubitka 2014. došli su na 5,7 2017. godine.

“Ukupna izdvajanja za primarnu zdravstvenu zaštitu su smanjena za oko 3 miliona maraka što je u značajnoj mjeri uticalo na poslovni rezultat domova zdravlja”, piše u odluci na davanju saglasnosti na strateški plan razvoja Fonda.

Najveći uticaj na sve veću negativnu razliku između prihoda i rashoda Fonda ima umanjenje izdvajanja Fonda i smanjenje sredstava po odluci Vlade iz 2017. godine piše u istom dokumentu.

Bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić napominje da je za isto vrijeme broj zaposlenih u fondu povećan za skoro stotinu.

“Plate novozaposlenih u fondu, čija se produktivnost nije povećala, bile bi dovoljne da se u potpunosti saniraju gubici domova zdravlja”, navodi Stanić.

Vlada je odluku o davanju saglasnosti na strateški razvojni plan Fonda zdravstvenog osiguranja za period 2019-2023. u kojoj su napisani podaci o broju zaposlenih i poslovnim rezultatima donijela krajem marta ove godine.

BN TV

Danas objavljeno

Protivio se mjerama i vakcinaciji: Odbornik iz antivakserske stranke preminuo od korone

M.

Koliku će Kurc primati naknadu nakon povlačenja sa političke scene

M.

Pijani narodni poslanik vozilom udario tinejdžerku u Prijedoru

M.

Ostavite komentar