FOND SOLIDARNOSTI Za liječenje 39 djece izdvojeno 409.000 KM - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

FOND SOLIDARNOSTI Za liječenje 39 djece izdvojeno 409.000 KM

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu Republike Srpske u ovoj godini finansirao je liječenje i dijagnostiku za 39 djece u inostranstvu, za šta je izdvojeno oko 409.000 KM.

Najveći iznos sredstava u ovoj godini, oko 116.000 KM, Fond solidarnosti je izdvojio za operaciju srca petnaestogodišnjeg dječaka u Londonu, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

Osim liječenja, u inostranstvu je finasirana i neophodna dijagnostika, posebno u smislu genetskih ispitivanja koja se ne rade u zdravstvenim ustanovama u Republici Srspkoj, nego najčešće u Španiji, NJemačkoj i Holandiji.

Djeca su na liječenje u inostranstvo upućivana u referentne zdravstvene ustanove u Italiji, Rusiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i druga mjesta.

U saopštenju se podsjeća da su od početka rada Fonda solidarnosti do danas odobrena ukupno 102 zahtjeva za finansiranjem liječenja i dijagnostike u inostranstvu, za šta je izdvojeno oko dva miliona KM.
Fond solidarnosti od osnivanja nastoji da sa svakom zdravstvenom ustanovom u kojoj se dijete iz Republike Srpske šalje na liječenje u inostranstvo ostvari dobru saradnju i ta praksa je nastavljena i u ovoj godini. Predstavnici ove ustanove su i u stalnom kontaktu sa roditeljima djece kojima je potrebno liječenje u inostranstvu s ciljem finansijske, ali i svake druge podrške koja im je potrebna”, navedeno je u saopštenju.

Iz Fonda solidarnosti podsjećaju da su početkom godine potpisali Protokol o saradnji sa Društvom psihologa Republike Srpske radi obezbjeđenja psihološke podrške roditeljima ili staratenjima djece koja su upućena na liječenje u inostranstvo, ili samoj djeci.

Zahvaljujući ovoj saradnji, obezbjeđeni su psihološki tretmani za roditelje i u potpunosti su besplatni, a sprovode ih diplomirani psiholozi iz Republike Srpske.

Iz Fonda solidarnosti navode da nastoje svoj rad u potpunosti učiniti transparentnim, pa se svi podaci, uključujući i trenutno stanje na računu, odobrena rješenja u inostranstvu, mogu pronaći na internet stranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, na posebnom linku o Fondu solidarnosti.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Bajden uveo prve sankcije za korupciju na zapadnom Balkanu

M.

Ako ne postoji visoki predstavnik, ne postoji ni OHR

M.

Ambasada Rusije: Nismo učestvovali na sjednici PIK-a, ne priznajemo Šmita

M.

Ostavite komentar