Fond solidarnosti će platiti poreze i doprinose za mart - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Fond solidarnosti će platiti poreze i doprinose za mart

Fond solidarnosti Republike Srpske će, u skladu sa Odlukom Vlade Republike Srpske, preuzeti isplatu obaveza po osnovu poreza na dohodak i doprinosa na plate zaposlenih za mart 2020. godine, kao i doprinosa za lica koja ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti za mjesec mart 2020. godine, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

U saopštenju se kaže:

Od pojave korona virusa, te proglašavanja vanredne situacije u Republici Srpskoj, Ministarstvo finansija Republike Srpske aktivno radi na sveobuhvatnim mjerama u okviru svoje nadležnosti kako bi privredi i građanima bilo omogućeno da sa što manjim posljedicama prevaziđu postojeće poteškoće koje bi mogle da prouzrokuju pad prihoda u narednom periodu.

S ciljem sprječavanja otpuštanja radnika i očuvanja radnih mjesta u najugroženijim djelatnostima kao što su trgovina, saobraćaj i skladištenje, ugostiteljstvo, te ostale uslužne djelatnosti, Fond solidarnosti Republike Srpske će, u skladu sa Odlukom Vlade Republike Srpske, preuzeti isplatu obaveza po osnovu poreza na dohodak i doprinosa na plate zaposlenih za mart 2020. godine, kao i doprinosa za lica koja ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti za mjesec mart 2020. godine.

Procjena potrebnih sredstava je između 17 i 19 miliona KM, čime će biti uplaćeni porez i doprinosi za oko 40.000 radnika.

Osim navedene mjere, u oblasti poreske politike, utvrđena je odgoda plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. godinu do 30.06.2020., koje će biti isplaćene u ratama do kraja 2020. godine.

Takođe je prolongiran rok za podnošenje godišnjih poreskih prijava do 30.04.2020. godine, kako bi se poreskim obveznicima olakšalo izvršenje obaveza imajući u vidu vanrednu situaciju.

Jedna od pedloženih mjera je i smanjenje za 60% paušalnog plaćanja poreza na ukupan prihod malih preduzetnika sa jednim ili dvoje zaposlenih. Predložena je i mjera uvođenja moratorijuma na reprograme poreskih obaveza.

Vlada Republike Srpske je 26.03.2020. na 64. sjednici donijela Odluku kojom se pravnim licima i preduzetnicima odobrava tromjesečni moratorijum na otplatu kredita plasiranih putem finansijskih posrednika ili iz fondova kojima upravlja Investiciono razvojna banka, uz produženje roka otplate za tri mjeseca.

Pored toga, Agencija za bankarstvo Republike Srpske je dana 20.03.2020. godine donijela Odluku o privremenim mjerama banaka za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem COVID-19. Odlukom se utvrđuju privremene mjere koje se odnose na odobravanje olakšica klijentima banaka koji su direktno ili indirektno pogođeni negativnim efektima, posebna pravila za upravljanje kreditnim rizikom koje banke primjenjuju u slučaju odobravanja posebne mjere klijentu, te preventivne mjere sa ciljem očuvanja kapitala banaka.

Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srpske su opredijeljeni da obezbijede stabilno i pouzdano funkcionisanje Budžeta Republike Srpske u narednom periodu, te da pomognu privredi i stanovništvu zbog čega se radi na uvođenju novih mjera za sanaciju stanja izazvanog štetnim posljedicama korona virusa po privredu Republike Srpske.

(BN)

Danas objavljeno

Kalifornija: Nakon poplava moguća istorijska kiša

M.

Ukrajina iznijela nove zahtjeve Rusiji: “Cirkus”

M.

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Ostavite komentar