17. Jula 2022.

Fond od prvog avgusta finansira nove lijekove na recept

Big Portal

Fond sa ažuriranom listom lijekova koji se izdaju na recept nastavlja sa praksom poboljšanja dostupnosti lijekova, jer će se i jedan lijek za oboljele od hemofilije, koji se do sada primao samo u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske, moći na recept podizati i u apotekama, saopšteno je iz Fonda.

“To znači da osiguranici iz drugih dijelova Srpske više neće morati dolaziti u UKC Srpske samo da bi primili ovu terapiju, nego će im lijek biti dostupan u apoteci u mjestu prebivališta”, navodi se u saopštenju.

Riječ je o lijeku “turoktokog”, koji je potreban oboljelima od hemofilije.

Na listu A uvrštavaju se dva nova lijeka u liječenju anginoznih napada, kao i za liječenje umjereno jakog do jakog hroničnog bola kod bolesnika sa malignim oboljenjima.

Iz Fonda su istakli da je posebno značajno to što će Fond od 1. avgusta početi da finansira lijek u spreju za liječenje anginoznih napada, jer se do sada na listi A1 (lista neregistrovanih lijekova) nalazio ovaj lijek u obliku tableta.

“Međutim, kako se radi o neregistrovanom lijeku, često je dolazilo do nestašica ovog lijeka u apotekama. Zato je na listu A sada uvršten lijek u obliku spreja koji je registrovan na našem tržištu kako bi osiguranicima osigurali dostupnost ovog lijeka”, navodi se u saopštenju.

To je još jedan pokazatelj, dodaje se, da Fond analizira potrebe zdravstvene struke i osiguranika, a sve s ciljem povećanja obuhvata lijekova koje osiguranici ne moraju sami da kupuju, nego su dostupni o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Budući da se trenutno na listama lijekova koji se izdaju na recept ne nalazi nijedan lijek sa dugodjelujućim dejstvom u liječenju hroničnog bola, početkom avgusta na recept osiguranicima koji boluju od malignih bolesti biće dostupan lijek “oksikodon, nalokson” tablete u više doza, na preporuku onkologa.

“Ovaj lijek se uvrštava na listu A, a s obzirom na to da su osiguranici koji boluju od malignih bolesti oslobođeni plaćanja participacije za osnovnu bolest i sve njene komplikacije i ovaj novi lijek će im Fond u potpunosti finansirati”, navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o listi B, gdje je participacije 50 odsto za sve osiguranike, početkom avgusta uvrštavaju se tri nova lijeka koja se koriste u liječenju hipertrigliceridemije, alergijskog rinitisa, te u liječenju hipertenzije, a riječ je o savremenijim terapijama koje bi znatno trebalo da unaprijede kvalitet života oboljelih.

I sa ovom novom listom, Fond nastavlja praksu prebacivanja lijekova sa liste B na listu A, gdje je manje lično učešće osiguranika u troškovima lijekova, kada god se za to steknu uslovi.

Tako će se od 1. avgusta, na prijedlog Udruženja oftalmologa Republike Srpske, kapi za oči “brinzolamid” koje se koriste u liječenju glaukoma sa liste B prebaciti na listu A.

“To znači da osiguranici koji su oslobođeni plaćanja participacije neće plaćati ništa za ova lijek, a oni koji nisu oslobođeni ove obaveze plaćaće participaciju u iznosu od 10 odsto cijene lijeka, umjesto dosadašnjih 50 odsto”, navodi se u saopštenju.

Prilikom ažuriranja liste lijekova Fonda, stručna komisija za lijekove, u čijem sastavu su i predstavnici zdravstvenih ustanova, posebno je vodila računa da se na listu uvrštavaju novije terapije za koje se očekuje da će zbog dokazane efikasnosti u liječenju racionalizovati ukupne troškove Fonda za lijekove koji se izdaju na recept.

“Očekuje se da će pacijenti sa ovim terapijama ubuduće manje koristiti ostale lijekove, što će ujedno poboljšati i kvalitet života osiguranika”, navodi se u saopštenju.

Ovo je drugi put u toku ove godine da Fond ažurira listu lijekova, budući da je početkom godine na listu lijekova koji se izdaju na recept uvršteno deset novih lijekova.

“Cilj je da uvođenjem novih lijekova osiguranicima na recept bude dostupno što više terapija, u skladu sa finansijskim mogućnostima Fonda, kako bi u konačnici i zdravstvena zaštita građana bila što kvalitetnija”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Novosti

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare