Fon der Lajenova donijela odluku nakon odbijanja kandidata Mađarske i Rumunije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Fon der Lajenova donijela odluku nakon odbijanja kandidata Mađarske i Rumunije

Predsednica Evropske komisije Ursula for der Lajen zatražila je u ponedeljak i zvanično od Budimpešte i Bukurešta da predlože nove kandidate za komesare.

Predsednica Evropske komisije Ursula for der Lajen zatražila je u ponedeljak i zvanično od Budimpešte i Bukurešta da predlože nove kandidate za komesare.

Odbor za pravne poslove odbio ranije predložene Lasla Tročanjija i Rovanu Plumb zbog sukoba interesa.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli u pismu novoimenovanoj predsednici Evropske komisije obavestio ju je prethodno o odluci Odbora za pravne poslove prema kojoj predloženi komesari Laslo Tročanji i Rovana Plumb nisu u mogućnosti da preuzmu funkcije.

Evropski parlament u saopštenju navodi da je slanjem dva pisma ispunjena procedura koja nalaže da predsednik Parlamenta i zvanično obavesti predsednika Evropske komisije o odluci Odbora za pravna pitanja da suspenduje predložene kandidate iz dalje procedure za izbor komesara.

U pismu Sasoli navodi da je Odbor takvu odluku doneo zbog sumnje u konflikt interesa, a koji je uočen prilikom ispitivanja izveštaja o finansijskim interesima kandidata.

U Evropskom parlamentu kažu da su ispitivanja mađarskog i rumunskog kandidata za komesare koja su bila zakazana u međuvremenu suspendovana sve dok buduća predsednica Komisije Ursula fon der Lajen ne saopšti svoje sledeće korake.

Mađarski diplomatski izvori, nezvanično, pominju da bi novi kandidat Budimpešte mogao da bude sadašnji ambasador Mađarske u EU Oliver Varhelji.

Ostaje da se vidi da li će se Ursula fon der Lajen odlučiti da prenese resore proširenja i transporta na nove kandidate Mađarske i Rumunije ili će ove portfelje dodeliti nekom od predloženih kandidata čija su saslušanja počela danas u Evropskom parlamentu.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Vozio pijan i pod zabranom skrivio tešku nesreću: Vozaču ubici iz Kotor Varoša četiri godine robije

M.

EU se ne šali, pala paprena kazna: Milion evra dnevno

M.

Mijenjaju se uslovi za starosnu penziju u Srpskoj

M.

Ostavite komentar