Fon der Lajen: Sve zemlje EU dobiće vakcinu u isto vreme - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Fon der Lajen: Sve zemlje EU dobiće vakcinu u isto vreme

Sve zemlje članice EU dobiće vakcinu protiv kovida 19 u isto vreme pod istim uslovima, srazmerno broju stanovnika, rekla je predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen je nakon video konfrencije lidera EU 27 koji su vanredno razgovarali o EU saradnji i odgovoru na drugi talas virusa korona, ocijenila da je situacija u Evropi “vrlo ozbiljna”, uz porast brojeva inficiranih, hospitalizovanih i smrtnih slučajeva.

“Ako ne regujemo hitno i koherentno zdravstveni sistemi će biti preplavljeni talasom pandemije”, upozorila je fon der Lajen.

Predsjednica Evropske komisije pozvala je sve članice EU da dijele tačne i pravovremne informacije o nacionalnim epidemiološkim situacijama sa Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu zaraze, a sve Evropljane da preuzmu mobilne aplikacije za praćenje kontakata kaoo bi se zaustavilo naglo širenje virusa.

Fon der Lajen je nagalsila važnost masovnog testiranje i poručila da je Komisija izdvojila 220 miliona evra za prekogranični prevoz kovid pacijenata tamo gdje se to pokaže kao neophodno.

Ona je najavila novu EU platformu na kojoj će stručni savjetnici i naučnici iz zemlja članica i EU institucija iznositi svoja zapažanja i najbolje prakse u borbi protiv korona virusa.

“Razumijem da ste svi umorni i zabrinuti, ali sada je vrijeme za strpljenje i disciplinu. Najvažnije je da se usvoje odbrambene zdravstvene navike kao što su nošenje maski, distanca i izbjegavanje gužvi. Samo tako ćemo zajedno pobijediti virus”, zaključila je fon der Lajen.

b92

Danas objavljeno

Banjaluka: Nasmrt izboden mladić, poznat identitet

Vanja A

Snažan zemljotres ponovo uzdrmao Stolac

Vanja A

Drama u centru Sarajeva: Pucali na autobus, putnici prestravljeni pobjegli

Vanja A

Ostavite komentar