Fon der Lajen o kovid pasošima u EU: Hitno početi sa radom na sistemu sertifikata vakcinacije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Fon der Lajen o kovid pasošima u EU: Hitno početi sa radom na sistemu sertifikata vakcinacije

Vlade EU moraju odmah započeti tehnički rad kako bi osigurale da se sistem sertifikata vakcinacije protiv kovida uvede u blok na vrijeme za ljeto, izjavila je danas predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Cilj Komisije je da 17. marta predstavi svoje planove za “digitalnu zelenu propusnicu” i da sarađuje sa međunarodnim organizacijama kako bi se osiguralo da taj sistem funkcioniše i van granica EU.

Sistem koji će putnicima dati “kovid ili vakcina pasoš” sa nestrpljenjem očekuju avio-kompanije i turistički sektor teško pogođen pandemijom i koje žele da nadoknade štetu u špici ljetne sezone.

Takvi pasoši, na kojima insistiraju države koje žive od turizma kao što su Grčka i Španija, pružio bi dokaz da je osoba vakcinisana, rezultate testiranja za one koji još nisu vakcinisani i informacije o oporavku za ljude koji su preboljeli kovida.

–Temelj takvog zajedničkog pristupa je povjerenje – napisala Fon der Lajenova u pismu vladama EU, dodajući da države članice moraju odmah započeti rad kako bi osigurale da sistemi budu gotovi na vrijeme.

Ona je dodala da sistem, pored pravnog okvira, zahtijeva i zajedničku tehničku infrastrukturu kako bi se osiguralo da vlasti u jednoj državi članici mogu biti sigurne da su potvrde koje je izdala druga država pouzdane.

U pismu se navodi da Komisija sarađuje sa državama članicama na digitalnoj infrastrukturi kako bi se omogućila potvrda autentičnosti sertifikata, a ovaj posao mogao bi biti završen u roku od tri mjeseca.

–Sistem EU može da funkcioniše samo ako su nacionalni sistemi uspostavljeni na vrijeme – dodala je ona.

Švedska je danas saopštila da je njen cilj da ovaj sistem pokrene do ljeta i da će on biti dostupan na pametnim telefonima, digitalnim novčanicima, kao i na papiru. On će se zasnivati na elektronskoj identifikaciji, sistemu koji većina Šveđana već ima, i koristiće ključ za šifrovanje kako bi se sertifikati mogli verifikovati na graničnim prelazima.

Foto: Julien Warnand/EPA
Autor: Srpskainfo

Danas objavljeno

U BiH danas 387 novih slučajeva korone, preminulo još 68 pacijenata

M.

Banjalučanin koji je motorom udario u drvo na aparatima

M.

U Hrvatskoj preminulo 39 osoba, novozaraženih još 410

M.

Ostavite komentar