Fon der Lajen o energetskoj krizi u Evropskoj uniji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Fon der Lajen o energetskoj krizi u Evropskoj uniji

Lideri Evropske unije razgovaraće krajem oktobra o ideji o uspostavljanju strateških rezervi gasa EU i odvajanju cijene električne energije od cijena gasa, izjavila je danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

U razgovoru s novinarima u Estoniji, fon der Lajen je rekla da je skok cijena električne energije za evropske potrošače uglavnom rezultat znatnog poskupljenja gasa jer globalna potražnja raste, a ključni evropski dobavljači, poput Rusije, ne povećavaju ponudu, prenosi Rojters.

  • Što se tiče gasa, mi u velikoj mjeri zavisimo od uvoza – 90 posto gasa se uvozi. Globalna ekonomija raste, pa raste i potražnja, ali se ponuda ne povećava u skladu s tim. Veoma smo zahvalni što Norveša povećava proizvodnju, ali izgleda da to nije slučaj u Rusiji – rekla je ona.

Istakla je da EU mora da ulaže u obnovljive izvore energije jer će je to učiniti nezavisnom od uvoza i stabilizovati cijene. Neposredni koraci koje treba da preduzme biće tema sljedećeg samita EU 21. i 22. oktobra.

  • Vrlo brzo ćemo razgovarati u Evropskom savjetu, ne samo večeras, već i u naredne dvije nedjelje, o rješavanju pitanja skladišta, strateškim rezervama i imaćemo uvid u ukupan sistem formiranja cijena na tržištu električne energije, jer su cijene struje visoke zbog visokih cijena gasa, i moramo da razmotrimo kako da tu vezu razdvojimo unutar tržišta, jer imamo mnogo jeftiniju energiju poput obnovljivih izvora – rekla je Fon der Lajen.

Danas objavljeno

Okružni sud u Banjaluci donio odluku: Potvrđena optužnica protiv Džombića

M.

Nisu se stekli uslovi za povratak Srba u institucije BiH

M.

Zoran bježao od vatre, pa pokušao da se spase u Vrbasu, vatrogasci našli tijelo nakon 20 dana

M.

Ostavite komentar