11. Novembra 2021.

Fon der Lajen: EU će proširiti sankcije protiv Bjelorusije

Big Portal

Ona je napomenula da će se sankcije odnositi i na pojedince i na firme, prenosi Rojters.

Diplomate Evropske unije su saopštile da Unija planira da sankcije pogode oko 30 pojedinaca i firmi, uključujući ministra spoljnih poslova i bjelorusku avio-kompaniju “Belavia”.

EU i NATO optužuju bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da koristi migrante kao oružje za pritisak na Zapad tako što šalje ljude koji bježe sa Bliskog istoka u Minsk, a zatim na granice Poljske i baltičkih država, navodi Rojters.

Sa druge strane, predsjednik Lukašenko i njegov, kako navodi agencija, saveznik ruski predsjednik Vladimir Putin, okrivili su EU za migrantsku krizu.

  • Razmotrićemo mogućnost sankcionisanja avio-kompanija koje omogućavaju trgovinu ljudima ka Minsku, a zatim ka granici EU i Bjelorusije – rekla je ona.

Američki predsjednik Džozef Bajden ugostio je u srijedu u Bijeloj kući predsjednicu Evropske komisije kako bi, između ostalog, razgovarali o trgovini i, kako je naveo Rojters, “previranjima” na zapadnom Balkanu.

Sastanak u Vašingtonu dolazi ubrzo nakon što su se Bajden i Fon der Lajen sastali na samitu G20 u Rimu i na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija u Glazgovu.

Bajden je, kako navodi Rojters, pokušao da ojača veze sa Evropom nakon što je njegov prethodnik Donald Tramp odbacio evropske saveznike i institucije tokom svog mandata.

  • Predsjednik Bajden će ponovo potvrditi svoju podršku Evropskoj uniji kao fundamentalnom partneru Sjedinjenih Država – navela je portparolka Bijele kuće Emili Horn u saopštenju.
Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare