Fon der Lajen: EU će proširiti sankcije protiv Bjelorusije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Fon der Lajen: EU će proširiti sankcije protiv Bjelorusije

Evropska unija će sljedeće nedjelje proširiti sankcije Bjelorusiji, saopštila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poslije sastanka sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom.

Ona je napomenula da će se sankcije odnositi i na pojedince i na firme, prenosi Rojters.

Diplomate Evropske unije su saopštile da Unija planira da sankcije pogode oko 30 pojedinaca i firmi, uključujući ministra spoljnih poslova i bjelorusku avio-kompaniju “Belavia”.

EU i NATO optužuju bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da koristi migrante kao oružje za pritisak na Zapad tako što šalje ljude koji bježe sa Bliskog istoka u Minsk, a zatim na granice Poljske i baltičkih država, navodi Rojters.

Sa druge strane, predsjednik Lukašenko i njegov, kako navodi agencija, saveznik ruski predsjednik Vladimir Putin, okrivili su EU za migrantsku krizu.

  • Razmotrićemo mogućnost sankcionisanja avio-kompanija koje omogućavaju trgovinu ljudima ka Minsku, a zatim ka granici EU i Bjelorusije – rekla je ona.

Američki predsjednik Džozef Bajden ugostio je u srijedu u Bijeloj kući predsjednicu Evropske komisije kako bi, između ostalog, razgovarali o trgovini i, kako je naveo Rojters, “previranjima” na zapadnom Balkanu.

Sastanak u Vašingtonu dolazi ubrzo nakon što su se Bajden i Fon der Lajen sastali na samitu G20 u Rimu i na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija u Glazgovu.

Bajden je, kako navodi Rojters, pokušao da ojača veze sa Evropom nakon što je njegov prethodnik Donald Tramp odbacio evropske saveznike i institucije tokom svog mandata.

  • Predsjednik Bajden će ponovo potvrditi svoju podršku Evropskoj uniji kao fundamentalnom partneru Sjedinjenih Država – navela je portparolka Bijele kuće Emili Horn u saopštenju.

Danas objavljeno

Petkoviću ponovo zabranjena posjeta KiM

M.

London šalje svog čovjeka na Balkan

M.

Od danas se u FBiH moguće testirati u lokalnim apotekama

M.

Ostavite komentar