"Fon der Lajen da se uključi u dijalog Beograda i Prištine" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Fon der Lajen da se uključi u dijalog Beograda i Prištine”

Poslanik u EP Lukas Mandl kaže da sumnja da specijalni izvestilac Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak može da postigne konačno rešenje do kraja mandata.

Kako ističe, zbog toga traži da se u ovaj proces uključi predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

“Ono što sam ranije pomenuo o naporima koje treba uložiti ne važi samo za Kosovo, vec´ i za Srbiju i Miroslava Lajčaka”, rekao je Mandl za “Albanijan post” .

On je izrazio sumnju da će Lajčak do kraja mandata bilo šta postići, ukoliko ne bude mogao uskoro da predstavi rezultat Evropskom parlamentu, državama članicama i Komisiji.

“Kao i do sada, preporučujem vec´e angažovanje same predsednice Komisije, jer je Zapadni Balkan suštinski deo Evrope i ključan za buduc´nost EU u celini”, poručio je Mandl.

Govorec´i o konačnom sporazumu Kosova i Srbije, on ističe da su u zrelim političkim sistemima uvek potrebni kompromisi, a “ponekad i konsenzus”.

“Ali ono što bih tražio je puna posvec´enost kada su u pitanju stabilnost, reforme i odnosi. Na primer, dijalog Kosovo-Srbija je od velikog značaja, ne samo za dve zemlje, vec´ za ceo region i zapravo za Evropu u celini. Samo Kosovo nec´e moc´i da se predstavi svetu sa rezultatom, ni Srbija ni EU, ali treba uložiti puno truda“, smatra Mandl.

Kada je reč o osnivanju Zajednice srpskih opština, njegov mišljenje je da tzv. Kosovo treba da primeni sporazume postignute u Briselu sa Srbijom.

“To zavisi od pregovora i dogovori moraju da se sprovode. Živimo u 21. veku. Nema sumnje ni u državnost Kosova, ni u evropsku prirodu njegovog multietničkog društva”, smatra on.

Govoreći o inicijativi “Otvoreni Balkan” Mandl kaže da podržava regionalnu saradnju, ali da smatra da takve inicijative treba da budu sveobuhvatne.

“Lideri šest zemalja Zapadnog Balkana odobrili su Zajednički akcioni plan za regionalno tržište 2021-2024 na Samitu u Sofiji u novembru 2020. Ovaj akcioni plan mora da se primeni”, rekao je on.

Mandl je ponovio da Austrija podržava viznu liberalizaciju za Kosovo, ali da su prepreka “neke evropske zemlje” koje su i dalje skeptične.

“Manji broj vlada država članica blokira odluku, koja je očigledno zakasnila. Gotovo svakodnevno se radi na liberalizaciji viznog režima. Narod Kosova to zaslužuje. Austrija ga podržava. Zvanični program austrijske vlade eksplicitno pominje liberalizaciju viznog režima kao cilj. Takođe, novoimenovani članovi Vlade u Austriji nastavic´e da brane našu austrijsku poziciju”, navodi Mandl.

On je dodao da ceni rad kosovskog premijera Aljbina Kurtija, ističuc´i da “svaku vladu Kosova treba oceniti pitanjem stabilnosti”.

Kada je reč o predsednici Kosova Vjosi Osmani, austrijski evroposlanik podvlači da se čini da je ona ključni faktor stabilnosti.

“Ona čini mnogo da zadrži nadu, samopouzdanje i optimizam što je važan preduslov za svetlu buduc´nost. Njen jezik je često veoma oštar, što je u vec´ini slučajeva korisno za pravilno razumevanje situacije na Kosovu u svetskim razmerama. Moj utisak je da je Vjosa Osmani veoma poštovana u celoj zemlji. Kao i u prošlosti i u buduc´nosti, svakako bih poštovao svakog demokratski legitimnog šefa države Kosova”, rekao je Mandl.

Danas objavljeno

Dodik: Četvrti delegat u Domu naroda BiH bitan radi zaštite nacionalnih interesa Srpske

Vanja A

Šef srpskog podzemlja sletio u Beograd: Luka Bojović stigao u Srbiju nakon 10 godina

Vanja A

Dačić: Zbog mogućih terorističkih napada izbjegavati putovanje u Tursku, posebno u Ankaru

Vanja A

Ostavite komentar