Folksvagen uskoro otvara fabriku u Turskoj - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Folksvagen uskoro otvara fabriku u Turskoj

Ugovor je gotovo prefektuiran. Folksvagen će uskoro i zvanično objaviti da će svoj novi inostrani pogon otvoriti – u Turskoj. Šef turskih proizvođača auto-dijelova kaže da je u pitanju „značajan signal“.

Planovi koncerna Folksvagen za otvaranje novog pogona u Istočnoj Evropi postaju sve konkretniji. „U toku su završni razgovori sa Turskom“, rekao reporterima u Berlinu šef Folksvagenovog sektora za brend i proizvodnju Andreas Tostman. Dodao je da računa s tim da će za dve nedelje doći do konačnog dogovora – „a možda i ranije“. Trenutno se radi „na finalizovanju ugovora“ kako bi on bio spreman za potpisivanje. Na pitanje da li se još pregovara i sa drugim partnerima, Tostman je rekao samo da je fokus trenutno na finalizaciji pregovora sa Turskom.

Insajderi prenose da je odluka o gradnji pogona za više od milijardu evra već doneta. „Ta Folksvagenova investicija u Turskoj je dobra stvar za čitavu tursku privredu“, rekao je za DW Alper Kanča, predsednik turskog udruženja proizvođača automobilskih delova TAYSAD. Folksvagen u uspešnim godinama u Turskoj prodaje oko 170.000 automobila. To je veliki udeo na tržištu te zemlje i dobro je i za tursku i za Nemačku, naglasio je Kanča.

Moglo bi nastati 4.000 radnih mesta

Nova fabrika će imati kapacitet za sklapanje do 300.000 vozila godišnje kao i oko 4.000 zaposlenih. Biće otvorena u Manisi u blizini Izmira u Zapadnoj Anatoliji. „Ekonomski faktori u regionu su idealni za otvaranje takvog pogona“, kaže Alper Kanča.

Prema insajderskim informacijama, gradnja fabrike bi trebalo da počne 2020. A proizvodnja automobila – 2022. godine. Uprava Folksvagena je mesecima pregovarala sa turskim vlastima – alternativa je bila Bugarska i, u ranijoj fazi, i Srbija.

U novoj fabrici bi trebalo da se proizvode Folksvagenov model Pasat i Škodin model Superb.

Odluka je politički sporna

Evropska unija optužuje predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da sputava slobodu mišljenja i demonstriranja u svojoj zemlji. Odluka Folksvagena da napravi dil sa turskom je zato politički sporna. No, Folksvagen na to odgovara da je Turska već godinama kandidat za prijem u EU, te da je puč od pre tri godine pogoršao situaciju.

„Folksvagen vidi situaciju u Turskoj i represalije protiv kritičara režima i disidenata“, rekao je glavni lobista firme Tomas Šteg. Prema njegovim rečima, koncern zna da neće imati nepodeljenu podršku javnosti za svoj projekat, ali, „Turska ima razvijenu tržišnu privredu i mi smatramo da će ponovo početi rast turske privrede“.

Šef proizvodnje Tostman je dodao: „Polazimo od toga da će naši standardi u Turskoj moći da se održe, i u pogledu kvaliteta proizvoda i kada je reč o učešću radnika u donošenju odluka, a i na planu ljudskim prava u oblastima na koje imamo direktan uticaj“.

U Turskoj su plate manje nego u istočnoevropskim zemljama koje su bile u igri. U Bugarskoj, koja je dugo važila kao alternativa, plate su isto male, ali tamo nema dovoljno kvalifikovane radne snage. Osim toga, Bugarska mora da poštuje pravila Evropske unije u vezi sa subvencijama, a u Turskoj može, kako kažu u Folksvagenu, slobodno da se pregovara.

Izvor: Deutsche Welle

Danas objavljeno

Na prodaju jedan spektakularan Porsche, a takva je i njegova cijena

Vanja A

Ko je na kraju brži, elektromobili ili tradicionalno pogonjeni automobili?

Vanja A

Mazda2 jedan od najekonomičnijih SUS modela

Vanja A

Ostavite komentar