Folksvagen dobio ponudu za Lamborgini vrijednu 7,5 milijardi evra - BIGportal.ba
Auto-moto Šuška se šuška

Folksvagen dobio ponudu za Lamborgini vrijednu 7,5 milijardi evra

Kompanija Folksvagen dobila je ponudu vrednu 7,5 milijardi evra za preuzimanje Lamborđinija od jednog anglo-švajcarskog konzorcijuma, uprkos trvdnjama njemačkog proizvođača vozila da ovaj brend „nije na prodaju“, objavio je britanski nedeljnik Autokar.

Švajcarska Kvantum Grupa iznijela je neobavezujuću ponudu u pismu o namjerama upućenom Folksvagen grupi ranije ovog mjeseca, u kojem je predložila uslove za preuzimanje.

Ta novoosnovana holding kompanija, sa sedištem u Cirihu, formirala je konzorcijum sa investicionom firmom Sentrikus Aset Menadžment iz Londona za pomenutu potencijalnu akviziciju. 

Predsednik Folksvagen grupe Herbert Dis i predsjednik Audija Markus Disman su potvrdili da imaju saznanja o ponudi za kupovinu Lamborđinija, navodi list, dodajući da je redakcija došla u posjed kopije ponude zajedno sa drugim poverljivim dokumentima.

Folksvagen je u novembru prošle godine počeo da priprema strateške opcije za Lamborđini i Dukati, pri čemu se pominjala i moguća inicijalna javna ponuda ili prodaja. 

Međutim, njemački automobilski gigant je zvanično odbacio predlog za prodaju u decembru 2020. nakon sastanka nadzornog odbora Folksvagen grupe, kada je odlučeno da poslovanje Lamborđinija ostane pod kontrolom Audija, zajedno sa Bentlijem.

Audi je postao vlasnik Lamborđini Automobila 1998. godine otkupivši za 110 miliona dolara vlasnički udio u indonežanskoj zajedničkoj firmi Megatek od Hutomoa Mandle Putre, najmlađeg sina tadašnjeg predsjednika države Suharta, podsjeća britanski nedjeljnik.

Lamborđini je prošle godine prodao 7.430 vozila, što je pad u odnosu na rekordnu godišnju prodaju od 8.205 jedinica u 2019. Uprkos ovom padu, koji se uglavnom pripisuje 70-dnevnom zatvaranju fabrike u Sent Agati, u Italiji, zbog pandemije, dobit kompanije je dostigla rekord na prihod od 1,61 milijardi evra.

Nezavisne.

Danas objavljeno

Ford je već napravio 150.000 električnih Mustanga

Vanja A

KTM 790 Duke se vraća na tržište

Vanja A

Porsche kao skulptura na Art Basel Miami izložbi

Vanja A

Ostavite komentar