Firma iz Dervente nije vratila radnicu na posao - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Firma iz Dervente nije vratila radnicu na posao

Kompanija „Relaxshoe Bosna“ iz Dervente još nije Slobodanki Todorić ponudila ugovor na neodređeno iako je inspektor rada ovoj firmi naredio da to uradi u roku od 8 dana. Ova kompanija, koja je Slobodanku otpustila na nezakonit način, angažovala je advokatsku kancelariju iz Banjaluke, koja je uložila žalbu na rješenje inspektora.

Kako je za Srpskainfo rečeno u Inspektoratu Republike Srpske, predstavnici firme „Relaxshoe Bosna“ su uputili žalbu na rješenje inspektora rada iz Doboja, koji je utvrdio da je Slobodanka u dvije sestrinske firme radila tri godine na određeno i da je takav status bio nezakonit, odnosno da je morala biti angažovana po ugovoru na neodređeno.

– Žalbu smo proslijedili Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS i vjerujemo da će se brzo izjasniti. Istovremeno su poslali i zahtjev Inspektoratu da odložimo izvršenje rješenja inspektora rada dok se ne okonča postupak. O tom zahtjevu ćemo donijeti odluku uskoro, vjerovatno početkom naredne sedmice – kažu u Inspektoratu RS.

Mladen Todorić, suprug Slobodanke, kaže da je njegova porodica u nevjerici zbog produžetka agonije.

– Ako imaju imalo empatije, riješiće ovo u rekordnom roku – poručuje Todorić.

On kaže da u rješenju inspektora rada piše da firma ima obavezu da njegovu suprugu u roku od 8 dana vrati na posao, odnosno da joj ponudi ugovor na neodređeno. Takođe, kako kaže, piše i da eventualna žalba ne odlaže izvršenje rješenja.

Podsjećamo, Slobodanka Todorić je počela da radi u Fabrici obuće “Amika” Derventa 2016, gdje je radila dvije godine, 11 mjeseci i 27 dana, sve na određeno vrijeme. Nakon toga ju je poslodavac “prebacio” u drugu svoju firmu, “Relaxshoe Bosna”, ali sve je radila isto, i za istu platu, i opet na određeno.

U međuvremenu se razboljela, a od aprila do kraja septembra imala je četiri operacije. Oboljela je od karcinoma i odstranjen joj je bubreg. Dok se kod kuće oporavljala od posljednje komplikovane operacije, jedno veče uslijedio je telefonski poziv iz firme s porukom da joj neće produžiti ugovor.

Nakon toga su uslijedila brojna pitanja o poštivanju zakonskih propisa u Republici Srpskoj. Drugo, da je Slobodanka bila prijavljena na neodređeno, poslodavac ne bi smio da joj da otkaz za vrijeme bolovanja. Krenuli su brojni apeli prema institucijama sistema, a inspekcija rada se krajem oktobra oglasila da je bila u vanrednoj kontroli i da su tvrdnje porodice i izjave sindikalaca bile tačne, odnosno da je Slobodanka morala biti angažovana na naodređeno.

Inspektor je takođe izrekao novčane kazne za firmu i odgovorno pravno lice.

– Naši političari se hvale da je Derventa najrazvijenija opština. Ako je to istina, šta tek onda rade radnicima u drugim opštinama – pita Mladen.

“Glasali smo za njih, nisu pitali ni kako smo”

– Mene je najviše pogodilo to što nas iz opštinske vlasti niko nije kontaktirao. Nije ih briga za nas, a svi se znamo “u glavu”, ovdje u Derventi. Supruga i ja smo odškolovali dva inženjera i školujemo još jednog “vukovca”. Naši u lokalnoj zajednici znaju da smo glasali za njih, znaju i odbornici kome smo dali glasove, ali niko od njih nije ni na ulici pitao kako smo, a kamoli da nam pomogne. Pa, meni je načelnik za privrednu djelatnost rekao da nam ne može pomoći i da zna da se radnici prebacuju iz jedne u drugu firmu – ogorčen je Mladen Todorić.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Na benzinskoj pumpi snimljen pokušaj krađe vozila

M.

U selu u sjevernom dijelu Zakintosa naređena evakuacija

M.

Kit iz Sene nije preživio

M.

Ostavite komentar