Firma ga plaća 16.000 evra da ne radi ništa, a on traži dva miliona - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Firma ga plaća 16.000 evra da ne radi ništa, a on traži dva miliona

Izvršni direktor kome je kompanija „Lafarž Holcim“ plaćala oko 16.150 evra mjesečno, i to „da ne radi ništa“ tužio je poslodavca tražeći otkaz ugovora o radu, uz otpremninu veću od dva miliona dolara.

Antoan Zenon, ma koliko to čudno zvuči, nije uspeo u nameri da dobije otkaz. Kada je njegov poslodavac „Lafarž“, 2015. godine najavio socijalni program i preraspodelu osoblja zbog spajanja sa kompanijom „Holcim“, Zenon se nadao da će dobiti pozamašnu sumu od programa koji je bio ponuđen zaposlenima.

Ipak, iz kompanije mu je rečeno da nema pravo na učešće u programu, a to su potvrdile i sudije u Francuskoj, i to – tri puta.

Apelacioni sud u Parizu presudio je da Zenon ne može dobiti novac opredeljen za socijalni program, jer je već prihvatio premeštanje na radnu poziciju u Singapuru.

To mu je automatski suspendovalo ugovor o radu u Francuskoj, i isključilo ga iz mogućnosti dobijanja otpremnine, prenosi bloomberg.com.

Zenon je tražio oko 2,1 miliona evra (2,3 miliona dolara), a do nedavno mu je „Lafarž“ , prema presudi, plaćao nadoknadu od 16,195 evra bruto mesečno, a da nije morao da bude angažovan na bilo kakvom radnom mestu.

Dva najveća svetska proizvođača cementa, spojila su se 2015. godine kako bi smanjili troškove poslovanja. Međutim, potražnja za građevinskim materijalom koji nude je počela da opada, kao i njihove akcije, i kompanija je izgubila poverenje kupaca i investitora nakon skandala zbog operacija u ratom razorenoj Siriji.

Šta je bilo sa Zenonom?

Kada se Zenon pre dve godine vratio sa mesta izvršnog direktora „Lafaržeove“ ispostave u Singapuru, kompanija mu je ponudila mesto projektnog menadžera, ali on nije želeo na to radno mesto. Na svom Linkedin profilu je objavio da je započeo „novi posao u proizvodnji plastičnih cevi“.

Iz kompanije „Lafarž Holcim“ je saopšteno da neće komentarisati dešavanja u internoj kadrovskoj politici, ali je činjenica da su u maju 2015. godine najavili da će ukinuti oko 380 radnih mesta i da će deo radnika dobiti otpremninu uz prekid ugovora o radu.

Nekoliko dana pre te objave, Zenon je mejlom obavestio svog poslodavca da se raduje novom radnom mestu u Singapuru. Ipak, dva dana kasnije je napisao da razmatra dobijanje otpremnine. Kasnije je tražio i da se vrati u Francusku, jer mu, pre odlaska u Singapur, kako je tvrdio, nisu adekvatno predočeni tamošnji uslovi rada. Ova prepiska je korišćena kao dokaz u sudskom procesu, pošto je Zenon kao otpremninu tražio sumu od oko dva miliona dolara.

Sredinom 2016. godine obavestio je poslodavca da pristaje samo na angažman koji podrazumeva objave na društvenim mrežama, dok očekuje premeštaj na poziciju izvršnog direktora u jugoistočnoj azijskoj državi.

„Zenon ne može da tvrdi da mu je onemogućeno da radi, pošto je ostao na istoj poziciji skoro tri godine“, navodi se u presudi u kojoj stoji i da „nema dokaza da je „Lafarž“ odgovoran za neuspeh u okončanju spajanja dve kompanije u Singapuru.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Turista na Siciliji pronašao izgubljenu kreditnu karticu Harisona Forda!

Vanja A

Penelope Cruz: Što starija, to bolja

Vanja A

Paris Hilton želi ove poklone za vjenčanje

Vanja A

Ostavite komentar