23. Februara 2021.

Firma bivšeg predsjednika BORS-a ide u stečaj

Big Portal

Na zahtjev Tvornice eksploziva „TVEK“ iz Ljubije, Okružni privredni sud u Prijedoru pokrenuo je prethodni postupak za utvrđivane uslova za otvaranje stečajnog postupka.

“Radi obezbjedenja buduće stečajne mase od eventualnog otuđenja, stečajni sudija je odredio mjere sa ciljem da se obezbjedi imovina dužnika tokom postupka”, stoji u rješenju suda.

Direktor preduzeća TVEK Duko Dolinić kaže da su zahtjev za stečaj podnijeli više iz principa nego iz nade da će potraživanja naplatiti.

“Radili smo im neko bušenje i miniranje, a oni se prave pametni i neće da plate. Pokušali smo da se namirimo kroz prinudnu naplatu ali nismo uspjeli, tako da smo podnijeli zahtjev za stečaj”, kazao je Dolinić.

Inače firma “Dijabaz” ima koncesiju za eksploataciju istoimenog kamena u kamenolomu “Mrakadol”.

Kamen dijabaz, koji spada u grupu baznih magmatskih stijena, se eksploatiše u selu Mrakodol, a koristiti se za dobijanje najkvalitetnijih vrsta betona, ali i prilikom izgradnje puteva.

U izvještaju Komisije za koncesije Republike Srpske za 2019. godinu se navodi da Ćurguzovo preduzeće godinama ne obavlja posao za koji je dobilo koncesesiju.

“Razlog takvog stanja predstavlja smanjena potreba tržišta za kamenim agregatima. Eksploatacija i priprema mineralne sirovine je bila u zanemarljivim količinama”, navodi se u njihovom izvještaju.

Zanimljivo je da se radom ovog preduzeća bavila i Komisija za borbu protiv korupcije Skupštine opštine Kostajnica. Prošle godine tražila je od “Dijabaza” da joj dostavi podatke o tome koliko su eksploatisali kamena kako bi to mogli da uporede sa uplaćenom koncesionom naknadom.

Prema riječima predsjednika te komisije Ismeta Bosnića, odgovor nikada nije stigao.

“Zahtjev smo poslali na adresu na kojoj je registrovano preduzeće ali nam je pošta vraćena jer nikog nisu mogli pronaći”, kazao je Bosnić za CAPITAL.

Pored Ćurguza, osnivači preduzeća “Dijabaz” su Mile Bajalica nekadašnji savjetnik Nedeljka Čubrilovića dok je bio ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske, te Radislav Babić.

Inače, prema nezvaničnim informacijama CAPITAL-a, posao sa kamenolomom je preuzeo Drago Bundalo. Bivši načelnik Kostanice je svoju firmu “Metadijabaz” registrovao na suprugu.

(Capital)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare