Firefox napokon stiže Chrome sa novom sigurnosnom funkcijom - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Firefox napokon stiže Chrome sa novom sigurnosnom funkcijom

Nova funkcija namijenjena je poboljšanju bezbjednosti, tako što izoluje sadržaj svake web lokacije u sopstvenom sandbox okruženju. Kao što objašnjava ZDNet, izolacija sajta je prvi put primijenjena u Chrome-u još 2018. godine, ali je tek sada postala dostupna za testiranje u Firefox-u.

Mozilla eksperimentiše sa novom funkcijom za Firefox

Zašto je izolacija lokacije važna? U teoriji, web lokacije ne bi trebalo da mogu da pristupaju podacima, ali se dešavaju greške i moguće je da bi zlonamerna web lokacija mogla da koristi sigurnosnu ranjivost za pristup osetljivim podacima sa druge web lokacije otvorene u isto vreme. Google je 2018. godine objavio izolaciju sajta sa Chrome 67, što se poklopilo sa otkrićem Spectre i Meltdown CPU sigurnosnih propusta. Oni su hakerima mogli da omoguće pristup privatnim informacijama, uključujući passworde i encryption keyeve (rizik poznat kao side-channel napad).

Nakon otkrića Meltdown-a i Spectre, Mozilla je najavila da će krenuti Googleovim stopama sa internim projektom nazvanim Project Fission, koji će Firefoxu takođe dodati izolaciju lokacije. Projekat je bio dug proces, ali je izolacija lokacije konačno dostupna korisnicima koji koriste Firefox Nightly. Možete ga testirati koristeći sledeća uputstva (imajući na umu da je Firefox Nightly nestabilna verzija i ne bi ga trebalo koristiti kao glavni pretraživač):

  • Preuzmite i instalirajte Firefox Nightly;
  • Otvorite Firefox Nightly i kliknite na dugme menija u gornjem desnom uglu;
  • Izaberite „Options“, a zatim kliknite „Nightly Experiments“;
  • Čekirajte polje označeno sa „Fission (Site Isolation)“;
  • Restartujte browser.

Izvor: PCPress/Techradar

Danas objavljeno

Sumrak giganta: Još jedan veliki brend odustaje od telefona?

D

Tvorci God of War serijala spremaju novu video-igru

D

Android dobija veoma korisnu opciju

D

Ostavite komentar