Firefox na Mozilla servere šalje podatke o tome šta kucamo - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Firefox na Mozilla servere šalje podatke o tome šta kucamo

Firefox u svojoj verziji 92 ima podrazumevano uključenu funkciju “Firefox Suggest”.

 Prema navodima Mozille, Firefox Suggest predstavlja novu funkciju, koja je ugrađena direktno u browser, a obezbeđuje sugestije u zavisnosti od onoga što korisnik kuca umesto da URL polje bude jedini interfejs za pretraživač.

Kako bi se ovo postiglo, Firefox šalje Mozilli nove podatke – ovo se posebno odnosi na ono što korisnik kuca u polje za pretragu, podatke o lokaciji kako bi se pronašli rezultati o okolnim događajima, kao i informacije da li korisnik klikće na sugestije i na koje sugestije klikne.

Ovo ne bi bio problem, da je Firefox Suggest opciona karakteristika, a ne funkcija koja je podrazumevano uključena. Oni koji su zabrinuti za svoju sigurnost ipak mogu da isključe Firefox Suggest, preko sledećih koraka:

Kliknite na “hamburger” meni ikonicu u Firefoxu i izaberite Settings;
Izaberite Privacy & Security s leve strane i skrolujte do Address Bar – Firefox Suggest dela;
U ovom meniju možete onemogućiti kontekstualne sugestije, koje zahtevaju da se podaci šalju na Mozilla servere. Sugestije se mogu isključiti i zasnovano na istoriji pretraživanja, bookmarksima i drugim podacima;

Onim korisnicima, koji nisu zabrinuti za to što se pomenuti podacu šalju Mozilli, verovatno će Firefox Suggest biti korisna funkcija. U svakom slučaju, Mozillina politika privatnosti jasno objašnjava da se prikupljeni podaci koriste isključivo na način koji je korisnik dozvolio.

Izvor: HotHardware

Danas objavljeno

Sony se sprema za objavu A7 IV foto-aparata

Vanja A

Realme Watch T1 predstavljen, sa podrškom za NFC, Bluetooth pozivanje

Vanja A

WhatsApp uvodi iOS, Android end-to-end enkripciju rezervne kopije dopisivanja

Vanja A

Ostavite komentar