Firefox će podrazumevano vršiti enkripciju zahteva za nazive veb domena - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Firefox će podrazumevano vršiti enkripciju zahteva za nazive veb domena

Zaštita privatnosti u Mozilla Firefoxu će uskoro uključivati jedan od osnovnih zadataka za bilo koji veb pregledač: popunjavanje zahtjeva za nazive domena koji pomažu tokom posjete sajtovima.

Developer će kreirati “DNS over encrypted HTTPS” podrazumevanom opcijom krajem septembra.

Ovaj potez bi trebalo da omogući da korisnikove navike onlajn pretraživanja budu još privatnije i sigurnije, a manje su šanse da se pojave DNS napadi ili nadgledanje aktivnosti od strane spoljašnjih faktora.

Neće svaki zahtev koristiti HTTPS. Mozilla se oslanja na “fallback” metod, koji će se prebacivati na podrazumevani DNS operativnog sistema ukoliko postoji specifična potreba za tim (kao što su određene poslovne konfiguracije ili roditeljski nadzor). Mozilla ističe da će ova opcija poštovati izbor korisnika i IT menadžera koji žele da funkcija bude isključena.

Očekuje se da bi moglo proći izvesno vreme dok DNS preko HTTPS-a ne postane široko dostupan. Mozilla će pratiti potencijalne probleme pre nego što proširi dostupnost funkcije, a ukoliko sve bude teklo glatko Firefox bi mogao postati glavni izbor za sve koji insistiraju na maksimalnoj sigurnosti svog veb saobraćaja.

Izvor: Engadget

Danas objavljeno

Pojavile su se informacije o prvim MSI Intel Z690 matičnim pločama

Vanja A

Samsung Galaxy Tab S8 se pojavio na renderima

Vanja A

Google izdao hitno upozorenje za sve korisnike Chrome-a

Zeljka

Ostavite komentar