"Fiona" prerasla u uragan kod Portorika, nadležni se spremaju za poplave i klizišta - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Fiona” prerasla u uragan kod Portorika, nadležni se spremaju za poplave i klizišta

Tropska oluja “Fiona” ojačala je u uragan došavši do Portorika, preteći da pogodi teritoriju SAD i donoseći jake kiše, koje bi mogle da izazovu poplave i klizišta opasne po život, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane.

Oluja, u kojoj je jedna osoba poginula u subotu na francuskim karipskim ostrvima Gvadalupe, imala je brzinu od 130 kilometara na sat i prerasla je u uragan 80 kilometara južno od grada Ponsa u Portoriku.

Obilne padavine i klizišta prognoziraju se i za teritoriju Dominikanske Republike kako se “Fiona” bude pomerala ka severozapadu, preneo je Rojters.

Šef službe za vanredne situacije Portorika Nino Korea najavio je opsežne mere uoči dolaska uragana.

Do sada je evakuisano više od 100 ljudi, a najveći broj njih u gradu Gvajanilja na jugu ostrva.

Asošijeted pres napominje da mnogi stanovnici strahuju i da će uragan dovesti do prekida u snabdevanju strujom, pošto elektromreža Portorika još nije dovoljno osposobljena nakon posledica koje je za sobom ostavio uragan “Marija” 2017. godine. Tada je milion i po potrošača ostalo bez električne energije.

Predsednik SAD Džozef Bajden proglasio je vanredno stanje u Portoriku zbog uragana.

Vanredno stanje dozvoljava američkoj Federalnoj agenciji za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA) da koordiniše napore za obezbeđivanje pomoći u prilikom prirodnih nepogoda i obezbedi hitne zaštitne mere, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Danas objavljeno

Status kandidata BiH za članstvo bez uslova

M.

Sudija Perić traži izuzeće u predmetu “Respiratori”

Vanja A

Uhapšen sin Ilije Petkovića zbog šverca kokaina

Vanja A

Ostavite komentar