Finska ima najbolje javne biblioteke na svijetu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Finska ima najbolje javne biblioteke na svijetu

Finska je zemlja koja godinama važi za najsrećniju.

Ova zemlja, izgleda, ima sve. S vladom koja mnogo ulaže u ukupnu dobrobit svojih građana, nije ni čudo što je ova nordijska zemlja navedena kao zemlja sa najboljom vladom na svijetu. 

U interesu obrazovanja, visoko ocijenjena finska vlada posebno ističe ulaganje u javni pristup knjigama i literaturi. Finski zakon o bibliotekama – čineći sve bibliotečke usluge besplatnim i otvorenim za sve – nastoji promovisati jednak pristup civilizaciji i kulturi, cjeloživotnom učenju i aktivnom građanstvu i demokratiji.

The National Library of Finland | The home of Finnish values, identity and  culture

Kao rezultat toga, u zemlji generalno postoji posebno mjesto za biblioteke. Ova zemlja svrstana je u najpismenije države na svijetu u 2016. godini. U demonstraciji svoje posvećenosti obrazovanju i pismenosti, finska vlada je još 2018. godine uložila 98 miliona evra u novu centralnu biblioteku u Helsinkiju, i nazvala je Oodi – riječ za ode na finskom.

U prvoj godini postojanja biblioteka Oodi zabilježila je ukupno 3,1 milion posjeta, a ukupan broj posjeta bibliotekama u Helsinkiju povećao se za 40% u odnosu na prethodnu godinu. Važan faktor na tom nivou angažmana može biti da, osim nacionalnih knjiga, nacionalne biblioteke nude i širok spektar drugih usluga – uključujući muzičke instrumente, električne alate, igre, šivaće mašine i još mnogo toga. Finci dosta koriste ove usluge, pa tako nacija od 5.5 miliona posudi više od 68 miliona knjiga godišnje.

finska biblioteka
Foto: Tuomas Uusheimo

Najbolja stvar je to što finski pisci ne moraju živjeti u siromaštvu. Vlada, pored nekoliko nezavisnih fondacija, daje razne grantove za podršku finskoj književnosti. Takođe, finski pisci primaju postotak naknade od biblioteke za svaku posuđenu knjigu – što može biti gotovo onoliko koliko i honorari koje dobijaju za svaku prodanu knjigu.

Kao rezultat ovog kultivirajućeg okruženja, književni izvoz u zemlji procvjetao je u posljednjoj deceniji, prikupivši zemlji mnogo međunarodnog književnog uspjeha i priznanja.

Kako kaže gradonačelnik Helsinkija, Jan Vapaavuori: „Bibliotečke usluge su ulaganje u ljude. Razvijanjem naših ljudi pripremamo naše društvo za nadolazeću eru, gdje su znanje, ideje i kultura roba kojom će uspješan grad trgovati sa svijetom.”

Načelo da je znanje za svakoga je davno uspostavljena komponenta uspjeha finskog društva i suštinski temelj grada izgrađenog na povjerenju između vlade i građana.

Izvor: mymodernmet.com

Ultra.ba

Danas objavljeno

Robi Vilijams: Plaćeni ubica mi je bio nad glavom

Vanja A

Nik Kejv najavio novi dokumentarac

Vanja A

Žena se popela na vrh automobila koji je tonuo u rijeku kako bi napravila selfi

Vanja A

Ostavite komentar