7. Maja 2020.

Filmski festival Beldoks odložen za septembar

Big Portal

Od 2015. godine kada je Srbija pristupila ovom programu, Udruženje Beldocs je 13 puta do sada dobilo podršku ovog programa za projekte: Beldocs međunarodni festival dokumentarnog filma (4 puta), Beldocs Industry/Beldocs market (4 puta), #europeanfilmćallenge (3 puta), i AVA Doc (2 puta).

MEDIA prepoznaje Beldocs kao jedan od vodećih filmskih festivala u regionu Zapadnog Balkana, koji se kontinuirano razvija i profesionalizuje u skladu sa evropskim standardima, kažese u saopštenju organizatora festivala.

Ovogodišnje izdanje festivala Beldocs prvobitno je trebalo da se održi od 8. do 15. maja, ali je zbog pandemije virusa COVID-19 odloženo za septembar.

Tačni datumi će biti naknadno objavljeni.

Program će, kako najavljuju organizatori biti “eksplozivan, vizuelno, tematski i geografski veoma raznovrstan i atraktivan”.

Na repertoaru će se, kako je planirano, naći brojni filmovi velikana savremenog filma, program “Fokus: “Norveška” posvećen norveškoj dokumentarnoj kinematografiji, specijalni program na temu istraživačkog novinarstva “I kao integritet”, kao i poslednjih godina formirane programske celine na koje su ljubitelji Beldocsa već navikli da računaju.

U festivalskom programu biće prikazano preko 120 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja.

U planu je i bogat program za filmske profesionalce sa Zapadnog Balkana, postsovjetskih zemalja, ali i iz drugih zemalja iz Evrope, u okviru koga će 30 projekata u različitim fazama razvoja i produkcije biti razvijano i predstavljeno potencijalnim kupcima iz Evrope – televizijskim urednicima, predstavnicima VoD platformi, agentima prodaje, nacionalnim fondovima, distributerima itd.

Ovaj program je od izuzetnog nacionalnog značaja jer stimuliše razvoj nacionalne savremene dokumentarne kinematografije, kroz brojne programe i povezivanja s relevantnim međunarodnim akterima filmske industrije.

U okviru Beldocs Teen programa za više osnovce i srednjoškolce na repertoaru će biti pet dokumentarnih filmova s profesionalno moderiranim razgovorima nakon projekcija, a biće formiran i Beldocs katalog filmova koji će biti na raspolaganju nastavnicima da ih koriste u zvaničnoj nastavi ili vannastavnim aktivnostima.

U okviru tog programa biće premijerno prikazani filmovi srednjoškolaca koji su učestvovali na radionici MiniDoc u organizaciji Beldocsa.

Beldocs Teen je takmičarskog karaktera, te srednjoškolski žiri već treću godinu za redom nagrađuje najbolji film.

Program Beldocs Eho, u okviru kojeg ovaj festival organizuje gostujuće projekcije u raznim gradovima Srbije, u planu je i ove godine.

Uskoro počinje i novi krug takmičenja #europeanfilmćallenge, a Beldocs će pobednika nagraditi odlaskom na Venecijanski filmski festival.

U slučaju da festival ne bude održan, pobednik dobija projektor i godišnju pretplatu za dafilms.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare