Filmovi koji su najviše uticali protekle decenije - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Filmovi koji su najviše uticali protekle decenije

Njujork tajms pozvao svoje filmske kritičare da odaberu filmove za koje misle da su imali najviše uticaja na produkciju sedme umetnosti u drugoj deceniji 20 . vijeka

Ni najpopularniji filmovi pa ni filmovi koji su vam se najviše svideli nisu bili oni koji su najviše uticali na druge studije sa slede njihov primer, ocenjuje “Njujork tajms”.

Uticajni njujorški dnevnik je pozvao svoje filmske kritičare da odaberu filmove za koje misle da su imali najviše uticaja na produkciju sedme umetnosti u drugoj deceniji 20 . veka.

Redosled ne znači da su filmovi koje su navodili imali tim redom najviše uticaja već da je za njih glasalo najviše učesnika u anketi.

“Američki snajperista” koji je 2014. snimio Klint Istvud o životu i smrti snajperiste Krisa Kajla, vojnika SEAL-a, imao je premijeru krajem decembra ali je celu sledeću godinu važio za film “koji se mora videti” i na kraju se ispostavilo i da je bio najgledaniji film te godine.

Inače, to je bio jedini američki film te godine koji nije bio nastavak nekog serijala, niti je bio iz produkcije Diznija. Film je polarizovao publiku.

Dok su se jedni bunili što film podržava stav da svi mogu imati oružje, drugi su protestovali što se u filmu “reklamira” oružje.

Serijali su jedan od stalnih proizvoda Holivuda, a nisu retki ni filmovi o super herojima, ali “Osvetnici” su maksimalno iskoristili popularnost Krisa Hemsvorta koji je igrao i Tora i Kapetana Ameriku u istom filmu. Inače, to je 2012. godine pokazalo da se mogu okupiti svi super heroji i da će publika nagrnuti da ih sve gleda i nije im smetalo što Kris Hemsvort igra čak dva super heroja.

“Crna riba”, snimljena 2013. godine, dokumentarni je film kome je bio cilj da publiku podseti na ugroženost orka kitova. To je bi tako upečatljiv film da je promenio odnos javnosti prema ovoj vrsti kitova. Film je izazavao tako burnu polemiku da su poslanici morali da predlože i usvoje zakon koji će štiti džinove orke.

“Nevestine pratilje”, snimljen 2011, uspeo je da pokaže da nisu neveste uvek anđeoski lepe, doterane i da im uopšte nije potreban toalet dok svečano i dostojanstveno hodaju ka oltaru. Režiser Pol Fejg se usudio da pokaže nevestu koja je “isprljala” venčanicu i sve u svemu je bila veoma smešna što je do sada bila tabu tema.

Glumica Melisa Mekarti je tako dobro odigrala ulogu neveste i pri tome zasmejala publiku da je postala nova zvezda filmskog neba.

“Smrznuta kraljica”. snimljena 2013. godine, bila je prvi animirani mjuzikl i pokazala da dobra muzika može sasvim dobro da zameni glumce. Kada je glavna junakinja otpevala “Let it go” (Pusti da ide), tačnije, otpevala je neka izvrsna pevačica, film je postao neočekivani hit.

Film “Napolje” (“Get out”) Džordana Pilsa (Jordan Peels) snimljen za “umetničke” bioskope, ispao je prava “mućkalica” od žanrova i neobični horor film koji je postao rado gledan i kod publike koja inače ne posećuje “umetničke” bioskope.

Kada je publika pomislila da se završila serija “Igre gladi”, ispostavilo se 2013. da još može da se snimi jedan film tog serijalai i da će publika pohrliti da ga gleda.

Dženifer Lorens je već dokazala da je s prethodnim filmovima serijala “Igre gladi” odlična glumica, a sa ovom novom ulogom samo je to potvrdila i stekla nove fanove.

“Mesečina” je na proslogodišnjoj dodeli Oskara iznenadila publiku jer se radiloo niskobudžetnom filmu snimljenom pod jakim uticajem evropskih i azijskih umetničkih filmova.

To je prvi film za koji je jedan Afroamerikanac dobio Oskara za režiju. To je bio znak da se unutar američke Filmske akademije nešto menja i da žele da pokažu da nisu više rasisti.

Film “Okja”(2017) snimio je Bong Džu Ho za kompaniju “Netfliks” koja snima filmove za mali ekran, a publici se izuzetno svidela prica o devojčici i njenoj genetski modifikovanoj svinji. Ovaj film je još više izbrisao razliku između velikog i malog ekrana, fenomen koji sve više osvaja Ameriku.

Razvila se diskusija, ali Bong je imao samo koristi od nje, jer je dobio da snimi film “Parazit” koji je ove godine pobedio u Kanu.

“Ratovi zvezda: Snaga se budi” još nije stigao u bioskope ali je snimljen još 2015. godine i kriticari očekuju da će snažno uticati na Diznijevu produkciju narednih godina. Ovoga puta producenti su se pobrinuli da žene i Afroamerikanci dobiju više mesta na filmu i to treba shvatitit kao signal da će biti više filmova u kojima igraju tamnoputi glumci.

“Ubice”, koji je prikazan 2015 godine, snimio je kineski režiser Hou Sjao Sijen kome je ovo deveti film sa ženom-ratnicom, ovog puta iz kineske istorije.

Vizuelna lepota filma je neverovatna.Ovo je, tvrde strucnjaci, testament vizuelnosti filma koji je u stanju da bez puno reči dočara sve vrste emocija i raspoloženja.Ovaj film je i dokaz da klasična filmska traka još uvek nadmašuje digitalno snimanje.

“Dečaštvo” je film iz 2014. godine za koji je Ričard Linklejter okupio nekoliko vrhunskih glumaca i natursčika da bi snimio film o porodici koja se raspada, i taj proces traje godinama. On tako prati dečaka desetak godina a rezultat je intimna prica o rastu glavnog junaka koga igra Elar Koltrejn, čije ime treba zapamtiti jer tokom 165 dirljivih minuta Linklejter daje autentičnu sliku filmske verzije odrastanja.

“Likovi, mesta” je snimala Anjes Varda kada je imala 90 godina i pred samu smrt pa su svi sumnjali da je u stanju da završi ovo delo. Pokazalo se da je bila duhom potpuno prisebna i da je za oproštaj od života snimila sjajan film. To je dokumentaran film o Francuskoj, ali dok putuje zemljom, istovremeno putuje i kroz vreme.

Još jedan sjajan filmski umetnik Amerike, Frederik Vajsman, snimio je film “U Džekson Hajtsu” 2015. godine. On je stekao slavu kao autor vrhunskih dokumentaraca kao što je bio ” Eks Libris” o biblioteci Njujorka.

Novi film je posvećen kvartu Kvins u Njujorku, kao autorova počast tome gradu ali i celim SAD.

Ako niste zaboravili serijal “Ludi Maks”, 2015. snimljen je novi s novom ekipom glumaca “Ludi Maks i furiozni put” u kome igra oskarovka Šarliz Teron, a partner joj je Tom Hardi. Film je kao i prethodni distopija, ali sada ima i nešto malo nade.

Ovoga puta, među odabranim filmovima koji će služiti kao potencijalni uzori za nove filmove ima još jedan dokumentarni film “13.”snimljen 2016. godine. Toje snažan film Ave de Vernej koji se odnosi na 13. amandman američkog ustava. Autor filma se bavi rasnim pitanjima , pravdom i masovnim guranjem osuđenika u prebukirane zatvore.

“Malo greha” je još jedan film iza koga stoji Kinez Đija Žang Ke, koji počinje snimkom prevrnutog kamiona koji je natovaren jabukama. Film je podeljen na četiri priče koje sve govore o bezobzirnom kapitalizmu na kineski način. Izuzetno mračna i surova slika sveta u kome caruje novac.

Izvor: Novosti

Danas objavljeno

Toking heds se plašili zatvora u Jugoslaviji

Vanja A

Brus Vilis postao prvi glumac koji je prodao prava na svog “digitalnog blizanca”

Vanja A

Vila bivše SFRJ u Njujorku prodata za 50 miliona dolara

Zeljka

Ostavite komentar